Externe

Patru lideri mondiali au elaborat o strategie pentru Siria

În ciuda anilor de dezacorduri cu privire la Siria, liderii Turciei, Franței, Germaniei și Rusiei au elaborat o viziune comună asupra pașilor la reconciliere în țara sfâșiată de război. 

Președintele Turciei,  Recep Tayyip Erdogan i-a primit la Instanbul pe  Vladimir Putin, Emmanuel Macron, precum și cancelarului german Angela Merkel. În urma summitului, cei patru lideri au organizat o conferință de presă comună și au lansat un comunicat, subliniind ce bază comună au descoperit în timpul discuțiilor în patru sensuri.
Liderii “și-au exprimat sprijinul față de un proces politic incluziv, condus de Siria și de Siria, care este facilitat de Națiunile Unite”.

Trebuie să începeți lucrările de constituire la Geneva
O comisie însărcinată cu elaborarea unei noi constituții pentru Siria ar trebui să își înceapă activitatea cât mai curând posibil, de preferință înainte de sfârșitul acestui an.

Nu la diviziunea Siriei
Siria trebuie să continue să existe în cadrul granițelor sale de dinainte de război. Orice mișcări separatiste sau dorințe ale puterilor străine de a ocupa părți ale țării sunt, prin urmare, ferm respinse.

Țineți-i pe focuri de armă și înfrânați teroriștii
Cele patru țări și-au exprimat sprijinul pentru acordul de încetare a focului de la Idlib, semnat anterior de Rusia și Turcia. În același timp, ei au subliniat importanța combaterii terorismului și au condamnat folosirea armelor chimice.

Sporiți ajutorul umanitar
Organizația Națiunilor Unite și alte organizații internaționale ar trebui să susțină livrările de ajutoare către țara sfâșiată de război. Un “flux rapid, sigur și nestingherit” al ajutorului umanitar va oferi o ușurare necesară suferințelor poporului sirian.

Ajutați-i pe întoarcerea refugiaților
Cei patru lideri au subliniat importanța reîntoarcerii refugiatelor în Siria “în siguranță și voluntară”. Pentru a facilita procesul, în țară trebuie să fie construite facilități adecvate de locuit și de îngrijire socială.

Alegerile observate la nivel internațional
Scopul final al procesului de reglementare politică este organizarea de alegeri transparente, observate la nivel internațional, se arată în declarație. Toți sirienii, inclusiv cei care au trebuit să fugă din țară, trebuie să poată participa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *