Actualitate

PARINTI SMECHERI – Tatii aflati in concediu de paternitate creeaza probleme firmei de salubrizare din Baia Mare (VIDEO)

Angajati ai firmei Drusal (c) eMM.roVezi VIDEO
Concediul de paternitate e la moda printre angajatii societatii baimarene de salubrizare. Aproximativ 12% dintre salariatii de etnie roma ai Drusalului sunt, la ora actuala, platiti de catre stat pentru a sta acasa cu copiii. Reprezentantii firmei au o problema din cauza taticilor care pretinind ca isi ingrijesc odraslele, pentru ca, dupa expirarea perioadei de doi ani, nu se mai reintorc la munca. Cei mai multi dintre ei mai fac un copil si isi prelungesc concediile, astfel incat ajung sa incaseze bani chiar si sase ani la rand, fara a presta vreun serviciu.

Reprezentantii societatii Drusal spun ca au reclamat aceasta practica, dar ca nu s-au putut lua masuri. Ei se plang ca nu isi pot face planuri in privinta personalului, cata vreme un numar mare de angajati depun cereri dupa cereri pentru ingrijirea copiilor. O problema o constituie, potrivit lor, si solicitarile de prelungire a concediului de paternitate pe motiv ca bebelusii lor au diverse handicapuri.

“Avem 150 de angajati de etnie roma iar, momentan, in concediu parental sunt 18 persoane. Culmea, toti sunt barbati, cu toate ca avem angajate si persoane de sex feminin. 15 dintre ei sunt deja pe prelungire pentru handicap. Majoritatea dintre acestia sunt la cel putin al doilea copil pentru care solicita concediu parental. Ca un record negativ, am avut si persoane care au solicitat de trei ori consecutiv acest concediu parental, ceea ce inseamna un minim de sase ani daca nu e prelungit cu un concediu de handicap”, a explicat pentru eMaramures directorul Drusal, Ioan Cardos.

Conducerea societatii de salubrizare a aratat ca fenomenul a luat amploare in ultimii ani si ca are in plan contactarea unor juristi pentru a gasi o solutie care sa limiteze numarul taticilor aflati in concediu de paternitate.

“Probabil s-a gasit aceasta oportunitate de a sta acasa si de a primi niste bani de la stat. Altii isi suplimenteaza veniturile lucrand la negru, avand altfel de activitati, poate cu ziua. Sau, mai grav, in anumite situatii se declara parinte al copilului, cu toate ca nu a avut nicio relatie cu persoana care este insarcinata“, a mai aratat Ioan Cardos.

Contactati de eMaramures, oficialii Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJIPS) au precizat ca nu exista o prevedere legala care sa ii opreasca pe acesti oameni sa incaseze bani de la stat ori de cate ori declara ca au in grija un nou-nascut, chiar daca mamele sunt si ele acasa iar un concediu paternal nu ar fi tocmai justificat.

„Unii parinti pot sa beneficieze – si este dreptul lor legal -, chiar in mod repetat de aceste indemnizatii pentru cresterea copiilor. Exista, desigur, in acest context si suspiciunea faptului ca barbatul isi ia acel concediu de ingrijire a copilului, dar, de fapt, el lasa copilul in grija sotiei care este casnica. El, in acea perioada, poate lucra, dar fara documente legale. Aici intervin colegii nostrii de la Inspectoratul Teritorial de Munca, in cazul in care descopera astfel de situatii, pentru ca au obligatia de a-i amenda pe asa-zisii angajatori”, a declarat, pentru eMaramures, directorul AJIPS – Ovidiu Morar.

La nivelul judetului Maramures, 4.350 de persoane se afla in concediu pentru ingrijirea copiluilui, dintre care aproximativ un sfert sunt barbati.
Sursa: Anca Popescu