Religie

Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi reabilitat cu ajutorul primăriei

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea devastat în urma incendiului din 25 august 2018 va fi reabilitat. Lucrările de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a clădirii Palatului Episcopal Greco-Catolic vor fi realizate de către Primăria Municipiului Oradea și vor avea ca durată maxim 3 ani de zile. La sfârșitul lucrărilor în Palatul Episcopal va fi organizat un centru cultural și muzeu greco-catolic, cu respectarea eticii și moralei creștine, conform normelor Bisericii Greco-Catolice.

O latură din Palat va fi destinată sediului Curiei episcopale iar cea mai mare parte a clădirii va fi administrată de către Primăria Oradea ca centru cultural și muzeu greco-catolic pe o perioadă de 20 de ani. Întreg centrul cultural și muzeal va fi deschis publicului larg.

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea își păstrează calitatea de proprietar asupra întregului imobil. Episcopia Greco-Catolică de Oradea alături de Primăria Municipiului Oradea depun toate eforturile pentru atragerea de subvenții, fonduri nerambursabile și colectarea de donații de la persoane fizice și juridice, urmând ca lucrările de reabilitare să fie sprijinite și prin sume alocate de la bugetul local.

Periodic se vor emite comunicate cu privire la stadiul lucrărilor și campania de strângerea de fonduri.

Soluțiile au fost identificate de reprezentanții Primăriei Oradea și ai Episcopiei, cu scopul reabilitării acestei clădiri emblematice și redării ei în circuitul public, ținând seama de distrugerile masive pe care incendiul le-a provocat clădirii Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Prin încheierea acestui contract de parteneriat, s-a convenit ca Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea să transmită imobilul în administrare, pe durata a 20 de ani, Municipiului Oradea, termenul putând fi prelungit prin acordul părților. În acest sens, Episcopia va pune la dispoziția Municipiului Oradea imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kalman Rimanoczy junior) și construcțiile anexe în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare.

Municipiul Oradea va curăța într-o primă clădirea de moloz și va realiza o expertiză de rezistență, care să indice părțile din edificiu care se pot refolosi, respectiv care trebuie demolate. În a II-a etapă, în toamna acestui an, se vor realiza lucrări „de urgență” pentru punerea în siguranță a clădirii, inclusiv zona de acoperiș. În a treia etapă, se vor realiza reabilitarea și refuncționalizarea efectivă a clădirii, inclusiv partea interioară, conform planurilor inițiale.

Municipiul Oradea și Episcopia Greco-Catolică vor depune eforturi pentru atragerea de subvenții, fonduri nerambursabile și colectarea de donații de la persoane fizice și juridice, urmând ca lucrările de reabilitare să fie sprijinite și prin sume alocate de la bugetul local. De asemenea, Episcopia Greco-Catolică va transmite în contul Primăriei Oradea donațiile primite pentru consolidarea, reabilitarea și refuncționalizarea Palatului Episcopal distrus de incendiu.

Reamintim conturile deschise la bancă pentru donații în numerar sau cu ordin de plată:

FUNDAȚIA DE PROTEJARE A MONUMENTELOR ISTORICE DIN JUDEȚUL BIHOR
EURO – RO57BTRLEURCRT0078504002
USD – RO88BTRLUSDCRT0078504001
RON – RO69BTRLRONCRT0078504007
SWIFT: BTRLRO22

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA
EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
CHF – RO57BTRLCHFCRT0463151401
GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401
HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401
SWIFT: BTRLRO22

Totodată, se pot face donații la casieriile obiectivelor turistice Turnul Primăriei Oradea, Sinagoga Zion și Cetatea Oradea, de marți până duminică între orele 10.00 – 17.00, precum și la ghișeele de încasări din cadrul Primăriei Oradea, de luni până joi între orele 07.30 – 18.00, iar vineri între orele 07.30 – 15.30. În ceea ce privește donațiile la sediul Episcopiei Greco-Catolice de pe strada Mihai Pavel nr. 4, acestea pot fi făcute de luni până vineri între orele 08.00-16.00, sau la toate Parohiile Greco-Catolice de pe întreg teritoriul Eparhiei din Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *