Afaceri - Economic

PAGUBA – Prejudiciul estimat de statul roman in cazul Volkswagen depaseste 30 de milioane de euro

Prejudiciul pe care statul roman l-a estimat in cazul Volkswagen pentru cele 105.303 masini inventariate ca fiind cu probleme se ridica la peste 30 de milioane de euro (123.616.827 lei), au declarat, joi.

Potrivit acestora, calculul a luat in considerare faptul ca taxa auto a fost platita de cumparatori pentru motorizare Euro 5, iar masina, in realitate, avea motorizare Euro 4.

Pe de alta parte, defalcat, datele estimate de Grupul mixt de lucru infiintat, recent, de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor /MMAP/ si Ministerul Transporturilor /MT/ arata ca au fost afectate: 1.944 de unitati VW cu motorizare de 1,2 litri (prejudiciu estimat de 588.626 lei), 38.719 unitati VW de 1,6 litri (paguba de 24.487.635 lei) si 64.640 unitati VW de 2,0 litri (prejudiciu de 98.540.565 lei).

Aceleasi surse ministeriale au precizat ca statul roman se va indrepta impotriva constructorului auto pentru recuperarea pagubei, insa instrumentarea efectiva a cazului va incepe numai dupa ce autoritatile germane vor transmite informatiile oficiale, in perioada urmatoare.

“In cursul saptamanii trecute, Grupul mixt de lucru a stabilit faptul ca statul se va indrepta catre constructorul auto german pentru recuperarea prejudiciului. De asemenea, Grupul de lucru a hotarat ca va incepe instrumentarea efectiva a cazului numai dupa ce autoritatile germane vor transmite tuturor statelor informatiile oficiale, in perioada urmatoare’, au subliniat sursele.

La inceputul acestei luni, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a anuntat ca autoritatile din Romania au eliberat carti de identitate pentru 105.000 autovehicule ale grupului Volkswagen, din care 56.000 noi la data inmatricularii si 49.000 second-hand, iar pe stoc, la dealerii grupului se afla circa 300 de autovehicule ce nu vor mai putea fi vandute pana la rezolvarea problemelor.

Potrivit acestuia, cele 105.000 de masini sunt autovehicule din Grupul Wolkswagen, respectiv Seat, Skoda, Audi si Wolkswagen, dotate cu motoare 1.6, 1.2 si 2.0 cu norma de poluare EURO 5 Diesel.

In plan extern, Volkswagen a anuntat ca va incepe, in luna ianuarie, rechemarea la service a vehiculelor echipate cu softul care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, operatiunea urmand sa fie finalizata pana la sfarsitul lui 2016.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.

Grupul auto german a recunoscut, recent, ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a fortat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost inlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.

Sursa: Agerpres