Stiri externe

OSCE – Acordurile de la Minsk, cea mai buna solutie in acest moment pentru criza ucraineana

Secretarul general al OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), Lamberto Zannier, considera ca acordurile de la Minsk constituie cea mai buna solutie in acest moment pentru rezolvarea crizei din estul Ucrainei.

”Cred ca este solutia cea mai buna pe care am gasit-o”, a afirmat Zannier, citat de RIA Novosti.

El si-a manifestat speranta ca reuniunea din 2 octombrie de la Paris a liderilor din asa-numitul format ‘Normandia’ (Rusia, Franta, Germania si Ucraina) va ajuta la avansarea procesului de pace pentru reglementarea situatiei din estul separatist al Ucrainei.

Acordurile de la Minsk, semnate in februarie de liderii Rusiei, Frantei, Germaniei si Ucrainei, au permis instituirea unui armistitiu in estul separatist ucrainean, care este insa incalcat aproape zilnic pe linia frontului.

De amintit ca Adunarea Parlamentara a OSCE a adoptat in luna iulie a acestui an o rezolutie in care condamna ”agresiunea unilaterala si nejustificata a Federatiei Ruse impotriva suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si continuarea incalcarilor clare, grosolane si constante ale principiilor Acordurilor de la Helsinki”.

OSCE desfasoara pe teritoriul ucrainean o vasta misiune de observare a conflictului si face parte din Grupul de contact pentru Ucraina, impreuna cu Moscova, Kiev si separatistii prorusi, vizand aplicarea acordurilor de pace de la Minsk.

Situatia din Ucraina a fost, alaturi de cea din Siria, subiectul principal al discutiilor de luni seara de la New York dintre presedintele american Barack Obama si omologul sau rus Vladimir Putin, in contextul Adunarii Generale a ONU, liderul de la Casa Alba reiterand cu acest prilej sustinerea SUA pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a fostei republici sovietice.

Sursa: Agerpres