GHID - AGENDA ZILEI

ORA DE IARNA – In noaptea de sambata spre duminica se schimba ora. Ceasurile se dau in urma

Foto Ora de iarna (c) foto mondonews.roIn noaptea de 24 spre 25 octombrie trecem oficial la ora de iarna. Astfel, ora 4 va deveni ora 3 in noaptea de sambata spre duminica. Trecerea la ora de iarna nu modifica mersul trenurilor, circulatia urmand a se efectua conform orarelor prevazute, informeaza Societatea de Transport Feroviar CFR Calatori.

In noaptea de 24 spre 25 octombrie, trenurile de calatori vor pleca din garile in care se formeaza conform orei de vara, pana la ora 4,00. Trenurile care au ora de plecare din garile in care se formeaza dupa ora 4,00, vor pleca la orele stabilite in mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de iarna.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4,00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din mersul trenurilor, conform noii ore. Trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.

Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora de iarna se face in aceeasi zi de duminica, 25 octombrie 2015, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trenurile vor circula dupa orarul din mersul de tren in vigoare. Ora de iarna va fi in vigoare pana in ultima duminica a lunii martie de anul viitor.

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie este denumita “timpul legal roman”.

Sursa: Emm