Externe

OPOZITIE – Ambasadorul Siriei in Irak se alatura revolutiei impotriva presedintelui Assad

Ambasadorul Siriei in Irak, Nawaf al-Fares, a anuntat ca a parasit parasit puterea de la Damasc si s-a alaturat revolutiei impotriva presedintelui Bashar al-Assad, devenind primul diplomat de rang inalt care ia decizia de a trece in tabara opozitiei, relateaza Reuters si BBC News.

Nawaf al-Fares le-a cerut militarilor sirieni sa-i urmeze exemplul si sa-si intoarca armele impotriva conducerii de la Damasc, intr-o inregistrare video postata pe Facebook.

“Din acest moment, declar ca m-am alaturat revolutiei poporului sirian”, a spus Fares. “Le cer membrilor armatei sa se alature revolutiei si sa apere tara si pe cetateni. Intoarceti-va armele impotriva criminalilor acestui regim”, a adaugat el.

Fares a fost filmat vorbind in fata unui steag sirian cu verde si alb din perioada de dinainte ca Partidul Baath sa preia puterea in urma cu cinci decenii. El nu a oferit detalii privind locul in care se afla.

Diplomatul nu a precizat motivele pentru care a trecut in tabara adversa, dar a spus in mod repetat ca fortele guvernamentale au ucis civili in timpul represiunii impotriva revoltelor care dureaza de 16 luni. El a mai spus ca nu mai exista nicio speranta de reforma reala.

Nawaf al-Fares, un musulman sunnit din estul Siriei, a fost numit in 2008 ambasador la Bagdad, un post sensibil dupa trei decenii de relatii diplomatice inghetate intre cele doua tari,

El a fost vazut ca o alegere sigura, din moment ce ocupase anterior o pozitie inalta ca reprezentant al Partidului Battah al lui Assad in provincia Deir al-Zor.

Decizia lui Nawaf al-Fares de abandonare a puterii de la Damasc vine dupa o miscare similara din urma cu o saptamana a unui general din cadrul unei familii apropiate presedintelui Assad.

Sursa: Agerpres