Actualitate

OPERATIUNE IN FORTA – Un maramuresean si patru straini, ridicati de mascati din fata unei banci din Baia Mare (VIDEO)

 Foto: Cristian Boldor - suspect (c) eMaramures.ro
 Foto: saltati de mascati - operatiune Baia Mare (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO
Cinci cetateni, un roman, doi britanici, un azer si un lituanian, care sustin ca faceau comert cu produse petroliere, au fost ridicati de “mascatii” Detasamentului Politiei pentru Interventie Rapida (DPIR) si dusi la IPJ, iar de acolo in fata procurorilor DIICOT, care au dispus operatiunea. Trei barbati din cei cinci, parteneri de afaceri in firma Extensia Petroleum, au fost pusi sub invinuire pentru spalare de bani, constituire de grup infractional international si inselaciune in forma agravanta.

Doi parteneri de afaceri implicati in comertul cu produse petroliere, maramureseanul Daniel Cristian Boldor si cetateanul britanic de origine pakistaneza Khalid Hussain, au fost ridicati de “mascati” din usa sediului central al BRD Baia Mare, situat pe strada Gheorghe Sincai. Actiunea a avut loc in 15 iunie, in jurul pranzului, cei doi fiind arestati in momentul in care ieseau din institutia bancara unde sustin ca s-au dus pentru a efectua niste plati in vederea deblocarii conturilor.

“Am venit la banca in jurul orei 10.30. Ofiterul nostru bancar ne-a sunat si ne-a spus ca putem veni sa facem plati pentru ca banii au ajuns de la Bucuresti in cont. Eram eu cu Khalid, care e partenerul meu in Extensia Petroleum. Am coborat scarile si am vazut niste miscari dubioase in fata, la bancomat. Crezand ca e un jaf, am stat in hol pana cand au disparut persoanele care aveau masca pe fata. Nu aveau niciun semn al Politie sau Jandarmeriei. Noi am iesit din hol impreuna cu alte persoane care erau in banca. Atunci ne-au pus la pamant, cu pistoalele la cap, si ne-au dus ca pe niste caini in parcare. Ne-au pus catuse si ne-au adus mai multe injurii”, a declarat Daniel Boldor, unul dintre membrii grupului retinut de echipa DPIR. 

Foto: Daniel Boldor - suspect (c) eMaramures.ro

Si britanicul de origine pakistaneza a declarat ca echipa de interventie a DPIR a actionat brutal si nu le-a oferit nicio informatie despre mobilul actiunii pe care o desfasoara. “Cand am coborat (n.r., din sediul bancii) am vazut niste mascati si partenerul meu a spus ca poate banca a fost jefuita, sa stam inauntru. Totul s-a intamplat foarte repede. Prima data l-am vazut pe el pe jos si apoi, in urmatorul minut, eram si eu pe jos. Au folosit o forta foarte brutala”, a declarat Khalid Hussain. 

Foto: Khalid Hussain - operatiune Baia Mare (c) eMaramures.ro

Daniel Boldor sustine ca dupa ce au fost tinuti peste o ora in soare, in parcarea bancii, britanicul de origine pakistaneza impreuna cu un partener de afaceri a firmei lor, Extensia Petroleum, azerul Habil Ismayilov, au fost dusi pentru audieri. Boldor sustine ca el a fost insotit la sediul firmei sale, situat in incinta Hotelului “Maramures”, unde i-a gasit incatusati pe alti trei parteneri de afaceri, iar echipa de interventie le-a sigilat calculatoarele si documentele din birouri. 

Foto: operatiune DIICOT Baia Mare (c) eMaramures.ro

Dupa aceasta operatiune, toti suspectii au fost dusi la politie, iar apoi, dupa inca doua ore, au fost transferati la Cluj-Napoca, unde au fost prezentanti unui procuror DIICOT. Surse implicate in operatiune sustin ca au fost retinuti cei trei asociati in firma Extensia Petroleum (romanul Daniel Boldor, britanica Elysa Smith si britanicul de origine pakistaneza Khalid Hussain), dar si trei parteneri de afaceri ai acestora (Habil Ismayilov din Azerbaidjan, Audrys Givardinis din Lituania), gruparea mai avandu-l ca partener de afaceri si pe Roman Clementev din Ucraina. 

Foto: saltati de mascati - operatiune Baia Mare (c) eMaramures.ro

Doar cei trei asociati ai firmei Extensia Petroleum – Boldor, Smith si Hussain – au fost pusi sub invinuire sub acuzatiile de spalare de bani, constituire de grup infractional international si inselaciune in forma agravanta. Cei trei au interdictie de a parasi tara 30 de zile. 

Foto: documente DIICOT Cluj (c) eMaramures.ro

Sursa: Anca Popescu