Comunitate

ONORANT – Baia Mare premiata la Helsinki pentru reabilitarea Pietei Cetatii. Locul obtinut in cadrul acestei competitii a deschis noi oportunitati pentru municipiul resedinta de judet (VIDEO)

Vezi VIDEO
Locul III obtinut de municipiul Baia Mare la Helsinki in cadrul unui concurs de iluminat stradal i-a oferit municipiului noi oportunitati. Orasul nostru este singurul din Romania care a fost inclus in competitie si care a castigat acest loc la nivel mondial. O prima oportunitate vine in urma propunerii Asociatiei LUCI (Comunitatea Internationala pentru Iluminat Urban), partener al concursului, ca Baia Mare sa faca parte din aceasta structura. Mai mult, reprezentantii localitatii franceze Lyon au propus reprezentantiilor Administratiei Publice Locale a Municipiului Baia Mare sa fie parteneri in cadrul unui festival al artei si luminii.

Baia Mare a obtinut locul III in cadrul concursului de iluminat stradal cu proiectul de reabilitare a Pietei Cetatii. Premiile au fost create de Philips în parteneriat cu Asociatia LUCI, prin competitie recompensandu-se utilizarea creativă a luminii ca instrument pentru regenerarea urbană.

In competitie au fost inscrise peste 20 de proiecte din diferite colturi ale lumii, singurul reprezentant al Romaniei fiind municipiul Baia Mare. Votul juriului, compus din cinci arhitecti, a clasat municipiul Baia Mare pe locul III, dupa orase din Spania si Franta.

“Este onorant ca un astfel de proiect, care aduce in lumina istoria orasului si a renascut un spatiu care a fost multa vreme aruncat in derizoriu din punct de vedere al amenajarii publice, este premiat si cred ca lucrul acesta ne impulsioneaza sa realizam pentru spatiile publice din Baia Mare proiecte cat mai de calitate, cat mai reprezentative. Pentru ca astfel de competitii, si astfel de premii si scoaterea in evidenta a acestor proiecte aduce notorietate orasului, aduc turisti, aduc prestigiu si prestanta. Asadar, le multumesc arhitectilor, le multumesc constructorilor, celor care au fost specialisti in zona aceasta de iluminat public si care au lucrat la acest proiect. Si le multumesc celor care au inteles ca e nevoie sa schimbam radical un proiect, chiar cu riscul de a pierde finantarea europeana dar sa stim sa respectam istoria orasului, sa stim sa facem un spatiu emblematic din zona protejata a orasului, iubit de intreaga comunitate”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. 

Laura Ghinea, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Baia Mare, a fost cea care a ridicat premiul la Helsinki. Potrivit acesteia, cei de la Asociatia LUCI si chiar si organizatorii au felicitat municipiul Baia Mare pentru proiectul de reabilitare a Pietei Cetatii.

“Noi am reusit aceasta performanta lucrand gospodareste, sa spun asa, cu bani putini. Ceea ce este foarte important este ca am primit invitatia din partea presedintelui LUCI sa facem parte din aceasta asociatie. Asta aducand pentru Baia Mare un beneficiu foarte mare si ca si program de dezvoltare. Ne-au propus inclusiv cei de la Lyon sa intram intr-un parteneriat intr-un festival de lumina si arta”, a declarat Laura Ghinea.

Trofeul castigat la concurs a fost prezentat astazi in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local Baia Mare.

Sursa: Simona Vasiac