Cultura

OMAGIU – Azi se sarbatoreste Ziua Scolii Ardelene

Ziua Scolii Ardelene se sarbatoreste anual la 11 octombrie. Este o sarbatoare publica, dedicata omagierii rolului fundamental al ideilor culturale si politice promovate de miscarea cunoscuta sub numele de Scoala Ardeleana. A fost stabilita aceasta data deoarece la 11 octombrie 1754, Petru Pavel Aron a emis decretul de infiintare, la Blaj, a primelor scoli sistematice si moderne din istoria romanilor.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Senat la 19 noiembrie 2013 si de Camera Deputatilor la 3 iunie 2014, aceasta din urma fiind for decizional. Legea a fost promulgata de presedintele Romaniei la 1 iulie 2014.

Propunerea legislativa, initiata de mai multi deputati apartinand mai multor grupuri parlamentare, are ca obiect de reglementare omagierea miscarii culturale cunoscute sub denumirea de “Scoala Ardeleana”, curent intemeietor “al celor mai valoroase idei si opere care ne definesc genetic, istoric si sociologic in aria de cugetare a Europei, printr-un urias efort de aclimatizare a spiritului european in viata romanilor, de creare a unei gandiri romanesti in consens continental”.

Scoala Ardeleana a fost o puternica miscare iluminista transilvaneana, generata de unirea mitropoliei romanilor ardeleni cu Biserica Romano-Catolica, in urma careia a luat nastere Biserica Romana Unita cu Roma. “De-a lungul istoriei insa, esential pentru construirea constiintei noastre europene a fost afluxul permanent al modului de gandire occidental, al ideologiilor filosofice, politice si culturale care au conturat epoca moderna a continentului, cu fizionomia lui persistenta pana astazi. Rolul cardinal in aceasta receptare a gandirii Europei occidentale de catre marea etnie romaneasca de la Carpati si Dunare l-a avut miscarea ideologica si culturala cunoscuta sub numele de Scoala Ardeleana”, declara PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

Cu aceasta ocazie, autoritatile administrative publice centrale si locale pot organiza manifestari publice dedicate acestei zile. La 11 octombrie 2014, Ziua Scolii Ardelene a fost marcata, la Catedrala Mitropolitana ”Sfanta Treime” din Blaj, printr-o serie de manifestari prilejuite de aniversarea a 260 de ani de la inaugurarea primelor scoli cu predare in limba romana din Transilvania, in 11 octombrie 1754, la Blaj, ”fantanile darurilor”, cum le-a denumit ctitorul lor, episcopul Petru Pavel Aron.

Cu acest prilej, in numele cardinalului Lucian, Arhiepiscop Major, prezent de asemenea la eveniment, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, Claudiu, a inmanat diplome unor personalitati ale vietii publice, in semn de recunostinta pentru sustinerea si promovarea valorilor culturale, istorice si morale, cultivate de-a lungul timpului de institutii religioase si laice din cadrul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Printre cei care au primit astfel de diplome se afla jurnalistul Emil Hurezeanu, Ion Buzasi, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, seful Serviciului Judetean Alba al Arhivelor Nationale, Dana Zecheru, precum si deputatul Adrian Miroslav Merka, reprezentant al Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Romania.

Sursa: Agerpres