Sport

OLIMPIADA 2012 – Stadionul olimpic din Londra, nominalizat pentru premiul de arhitectura Stirling

Stadionul olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Londra, construit de cabinetul Populous, se afla pe lista nominalizarilor pentru Premiul de arhitectura Stirling, care va fi decernat pe 13 octombrie anul acesta, a anuntat Royal Institute of British Architects.

Premiul, dotat cu 20.000 de lire sterline, va merge la unul din cele 6 proiecte vizate, intre care stadionul olimpic, construit in estul Londrei pentru JO, competitie programata intre 27 iulie si 12 august. Arena, cu o capacitate de 80.000 locuri, a fost conceputa pentru a fi “cat mai durabil posibil in acest moment“, potrivit comunicatului.

Cantitatile de otel si beton au fost reduse la maximum, ceea ce face din el stadionul cel mai usor din lume, fiind, de asemenea, astfel proiectat pentru a fi reutilizat, chiar mutat intr-un alt loc, sau pentru ca marimea sa sa poata fi redusa, potrivit nevoilor.

Stadionul, care va gazdui concursul de atletism, ca si ceremoniile de deschidere si de inchidere, contrasteaza cu gigantismul “Cuibului de pasare”, al Jocurilor de la Beijing, prin conceptia sa sobra. Cu un cost de 486 milioane de lire sterline (760 milioane de dolari, 600 milioane de euro), el este modulabil, pentru a putea fi reutilizat si cu 25.000 spectatori.

Celelalte proiecte nominalizate pentru premiul amintit sunt Galeria Hepwortz Wakefield, in Yorkshire, nordul Angliei (arhitect David Chipperfield), teatrul liric de la Belfast (O’Donnell si Toumey), centrul medical Maggie’s Center Glasgow (OMA), galeria de arta New Court, care va adaposti colectia bancii Rothschild la Londra (OMA impreuna cu Allies si Morrison) si, in fine, laboratorul stiintific Sainsburg, la Cambridge (Stanton Williams).

Sursa: Agerpres