Comunitate

Obligaţi să inapoieze banii. Care este motivul pentru care tăticii în uniformă trebuie să facă acest lucru

Militari care şi-au luat concediu paternal, sunt puşi  puşi să restituie sumele încasate. Motivul: nu au dreptul la acest concediu, pentru că nu sunt asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat. Potrivit Digi 24, după semnalarea unor astfel de cazuri a fost solicitat un punct de vedere oficial la ministerul de resort.

’’În ceea ce priveşte acordarea concediului paternal personalului militar în activitate, facem următoarele precizări: Acordarea concediului paternal este condiţionată de plata contribuţiei asigurărilor sociale de stat, respectiv titularul dreptului la concediu paternal trebuie să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat (art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999). Pentru personalul militar în activitate este instituită excepţia de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate (art. 141 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).Excepţia se aplică pentru întreg personalul care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională (personal militar, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat. Această excepţie de la plata contribuţiei de asigurări sociale exclude personalul militar în activitate şi de la dreptul la concediul paternal,aşa cum este definit pentru ceilalţi salariaţi, nefiind îndeplinită condiţia prevăzută expres la art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999 ” -se arata in comunicat.

În prezent, potrivit prevederilot la naşterea copilului, personalul militar are dreptul la o permisie de 5 zile calendaristice, la care se adaugă timpul pentru deplasarea la şi de la domiciliu.

Sumele care trebuie recuperate reprezintă contravaloarea corespunzătoare celor 10 zile lucrătoare pentru care s-a acordat concediul, în plus faţă de cele cinci zile de permisie prevăzute de regulament, fiind cuprinse între 500-600 de lei”, se arată în răspunsul primit de Digi 24 de  la Ministerul Apărării Naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *