Sanatate

OBEZITATE INFANTILA – Copiii lasati in fata televizorului risca sa devina obezi in decurs de cativa ani

Foto copil obezCopiii care intre varsta de 2 si 4 ani sunt lasati de parintii lor un numar mai mare de ore in fata televizorului, intampina un risc crescut de obezitate pana la varsta de 10 ani, conform unui studiu canadian publicat de BioMed Central. Realizatorii acestui studiu au ajuns la concluzia ca fiecare ora in plus petrecuta in fata televizorului, peste limita maxim admisa de 2 ore pe zi, poate adauga 0,5 milimetri la circumferinta taliei copiilor si le reduce tonusul muscular si abilitatile sportive.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.314 copii cu varsta de 2 ani, pana la implinirea varstei de 10 ani. Expertii au calculat ca perioada medie pe care copiii din studiu erau lasati sa si-o petreaca in fata televizorului era de 8,8 ore pe saptamana. Aceasta perioada a crescut cu 6 ore in urmatorii doi ani ai studiului pana la 14,8 ore pe saptamana, la varsta de 4 ani si jumatate.

Aproximativ 15% dintre copiii care au participat la studiu au ajuns sa se uite la televizor mai mult de 18 ore pe saptamana pana la varsta de 4 ani si 6 luni. Conform studiului, cele 18 ore pe saptamana de televizor, la varsta de 4 ani si jumatate, se vor transforma intr-un surplus de 7,6 mm in jurul taliei pana la varsta de 10 ani.

Pe langa masurarea circumferintei taliei la acesti copii, cercetatorii au decis sa le evalueze si tonusul musular si abilitatile atletice. In acest scop, copii au fost pusi sa sara de pe loc, in lungime. Cercetatorii au descoperit ca fiecare ora in plus petrecuta in fata televizorului are ca efect reducerea distantei pe care un copil o poate sari cu 0,36 centimetri.

Dr Linda Pagani de la Universitatea din Montreal, co-autor al acestui studiu, sustine ca aceste concluzii reprezinta un avertisment serios in ceea ce priveste cazurile de obezitate infantila.
Sursa: Agerpres