Cultura

NUMISMATICA – BNR a scos o moneda din argint dedicata implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Nicolae Steinhardt

BNR va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu 9 iulie, o moneda din argint dedicata implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Nicolae Steinhardt. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de monede. Pretul de vanzare pentru moneda din argint si brosura de prezentare este de 340 de lei (fara TVA).

Caracteristicile monedei din argint sunt urmatoarele:

Valoare nominala: 10 lei
Metal: argint
Forma: rotunda
Diametru: 37 mm
Greutate: 31,103 g
Cant: zimtat

Aversul reda o compozitie reprezentand manastirea Sfanta Ana – Rohia, valoarea nominala – 10 lei, stema tarii, inscriptia „Romania“, anul de emisiune, 2012, si textul in arc de cerc „Manastirea Sfanta Ana – Rohia“.

Reversul prezinta portretul lui Nicolae Steinhardt, suprapus peste imaginea unei biblioteci, textul in arc de cerc „Monahul de la Rohia“, anii intre care a trait 1912-1989 si inscriptia „Nicolae Steinhardt“.

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnatura guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si cea a casierului central.

Monedele din argint dedicate implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Nicolae Steinhardt au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.

Sursa: I.O.