Actualitate

Numărul refugiaților imigranți din Șomcuta Mare, în creștere

Pe străzile din Șomcuta Mare pot fi adesea văzuți străini, datorită faptului că în oraș există Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil, centru care găzduiește mai mulți refugiați sirieni, irakieni și afgani care au fugit din Orient datorită războiului.

Aceștia beneficiază de servicii de cazare, îngrijire medicală, consiliere psihologică și sprijin logistic pentru a se putea ridica pe picioare, iar pentru cei micuți există inclusiv locuri de joacă.

În prezent, centrul găzduiește în jur de 150 de persoane, printre aceștia incluzându-se și copii cu vârste curpinse între câteva luni și 16 ani. Principalele țări de proveniență ale celor găzduiți sunt Irak, Siria și Afganistan.

Majoritatea urmează deja cursuri de limba română, în vederea unei integrări ca la carte. După trei luni de azil, aceștia sunt eligibili pentru muncă, primind documente care atestă acest drept de lucru.

Numărul celor doritori este într-o continuă creștere. Astfel, din ianuarie și până acum, centrul din Șomcuta Mare a înregistrat 270 de solicitări din partea imigranților. Au existat însă și cazuri în care anumiți imigranți nu au putut fi primiți la centru din cauza nerespectării legislației în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *