Sanatate

NOUA LEGE A SANATATII – Statutul bugetar al spitalelor se schimba iar mai multe case de sanatate vor fi inchise

Vasile Cepoi (c) gov.roMinistrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a prezentat, astazi, 26 iunie, in comisiile reunite de sanatate din Parlament, proiectul noii legi a sanatatii, potrivit caruia spitalele obtin un alt statut juridic, de institutii autonome din punct de vedere managerial si financiar. Cepoi a precizat ca, potrivit noii legi a sanatatii, spitalele vor putea avea un statut autonom din punct de vedere managerial si financiar.

“Se propune autonomia sistemului de asigurari public si competitia cu sistemul privat de asigurari, in functie de dorinta fiecarui asigurat in parte. In ceea ce priveste reorganizarea spitalelor, se propune introducerea conceptului de autoguvernare, adica este vorba de autonomia manageriala si financiara a spitalelor, care sa permita atat remunerarea personalului medical in functie de performanta, cat si posibilitatea de a atrage venituri suplimentare la nivelul spitalului, prin desfasurarea unor activitati cu plata pentru categoriile de persoane care doresc acest lucru, adica sa intre in competitie si cu sistemul privat”, a spus Cepoi.

Ministrul a fost intrebat de ce s-a renuntat la instituirea regimului de fundatii pentru spitale.

“Este vorba doar de denumire, cautam o forma juridica de organizare care sa-i asigure spitalului autonomie financiara si manageriala. Singura care ar fi corespuns era aceea de fundatie. Pentru faptul ca aceasta notiune nu are o acceptiune publica favorabila, am renuntat aceasta denumire si am definit spitalul ca atare – institutie cu autonomie financiara si manageriala, care acorda servicii medicale si este de utilitate publica”, a precizat Vasile Cepoi.

Ministrul a adaugat ca in acest fel spitalul nu va mai fi institutie publica bugetara, ceea ce inseamna ca nu va fi supus legii salarizarii sau celorlalte acte normative care guverneaza institutiile publice.

Medicul nu este bugetar, este un liber-profesionist, iar spitalul este o entitate care realizeaza venituri intr-o relatie contractuala (cu casele de asigurari de sanatate, n.r.), deci nu poate fi considerat bugetar, cum Bechtel-ul nu este bugetar pentru faptul ca are contract cu statul si este platit de la bugetul de stat”, a argumentat Cepoi.

Ministrul a precizat insa ca spitalele vor obtine in continuare sume prin contractele incheiate cu casele de sasigurari de sanatate.

De asemenea, ministrul Sanatatii a sustinut ca noua lege prevede reorganizarea caselor de asigurari de sanatate in 12 case regionale, fata de cele 44 care functioneaza in prezent.

“Reducerea numarului de case de asigurari are doua efecte pozitive. Primul este ca reducem nivelul structurilor administrative, al doilea ca reducem riscul politizarii si crestem eficienta acordarii serviciilor medicale, deoarece stim ca acordarea serviciilor medicale se centreaza in principal pe centrele universitare sau pe orasele mari, care au structuri de asistenta medicala performante. (…) Fiind o coordonare regionala, poti sa eficientizezi acordarea serviciilor medicale spitalicesti. Ca societati mutuale de asigurari de sanatate”, a sustinut Cepoi.

In plus, el a precizat ca statutul caselor de sanatatate va fi de societati mutuale.

Mai mult, proiectul de lege are in vedere o propunere de eliminare a taxei pe sanatate pentru angajatori, care sa constituie insa un fond de 2% din cheltuielile de personal.
“Nivelul contributiei la sanatate ramane acelasi, 5,5 pentru angajat, 5,2 pentru angajator. Exista si o propunere in care angajatorul sa nu mai plateasca, si 5,5% sa se plateasca pe toate veniturile populatiei”, a sustinut Cepoi.

Ministrul Sanatatii a sustinut ca persoanele vulnerabile, cu venituri sub salariul minim pe economie, vor beneficia de un pachet de servicii sociale de sanatate.

Cepoi a reafirmat ca serviciile de urgenta vor fi asigurate pentru toata lumea, indiferent de calitatea de asigurat sau neasigurat, iar modificarea este aceea ca plata serviciilor pentru ambulanta va fi preluata de catre minister.

El a precizat ca spitalele vor fi finantate in acelasi regim contractual ca si pana acum. In ceea ce priveste personalul medical din spitale, ministrul Sanatatii a mentionat ca acestia vor incheia un contract, care nu va fi constrans de legea salarizarii bugetarilor, ci in baza Codului muncii.

Daca spitalul este nebugetar, si medicii sunt nebugetari (…) Salariul se negociaza in aceste conditii”, a mai spus Cepoi.

Proiectul de lege urmeaza sa fie prezentat miercuri in sedinta de Guvern si sa fie mentinut in dezbatere publica pana in luna septembrie. In acest timp, ministrul a sustinut ca va organiza dezbateri publice in teritoriu pentru a consulta persoanele de specialitate cu privire la noua lege a sanatatii.

Sursa: Mediafax