Afaceri - Economic

NOU – SUBVENTIE – Pana in 15 august, crescatorii de porci din Maramures pot depune cereri de ajutor financiar

Foto Purcei (c) eMM.roCrescatorii de porci a caror exploatatii comerciale sunt autorizate sanitar-veterinar, precum si ai exploatatiilor de tip A (din care porcii pot fi valorificati catre unitati de abatorizare autorizate pentru comercializarea de produse pe plan national) pot sa depuna, pana in 15 august, la Centrul Judetean APIA Maramures, cereri de ajutor financiar pentru asigurarea conditiilor de bunastare a animalelor.

Subventia pentru acest sector zootehnic este o surpriza, initial fermierii fiind instiintati ca in 2012 nu vor mai primi acest ajutor financiar din cauza bugetului redus alocat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cel mic din ultimii 20 de ani. De altfel, oficialii ministerului au anuntat ca sursa de finantare nu va fi bugetul de stat, ci fondurile europene, in acest sens fiind alocata suma de aproape 155 de milioane de euro.

Platile in favoarea bunastarii porcinelor vor fi acordate fermierilor care isi vor asuma angajamente privind bunastarea animalelor o perioada de minimum cinci ani de la data de 16 iulie 2012.

Printre conditiile de eligibitatea sunt: asigurarea a minimum 11 ore/zi lumina artificiala cu o valoare a iluminarii de 50 lux
(exploatatiile cu sisteme de iluminat natural nu sunt eligibile), imbunatatirea conditiilor de transport, corectarea nivelului nitritilor si nitratilor din apa (nu sunt eligibile exploatatiile care utilizeaza in fluxurile tehnologice de crestere apa din reteaua publica de apa potabila) etc. 

Foto Purcei (c) eMM.ro
Sursa: Catalin Vischi