Actualitate

Norvegia se retrage din activităţi de explorare şi exploatare a petrolului şi gazelor

Fondul suveran al Norvegiei, cu active de 1.000 de miliarde de dolari, îşi va vinde acţiunile deţinute la companii de petrol si gaze naturale, dar va investi în continuare în companii de rafinare sau de distribuţiei, informează Reuters.

Participaţiile la companii integrate, cum sunt Royal Dutch Shell, Exxon Mobil şi alte companii majore implicate în exploatarea şi vânzarea petrolului nu vor fi vândute.

Fondul, care a folosit banii câştigaţi din exploatarrea rezervelor de petrol şi gaze naturale din Marea Nordului, nu va renunţa nici la acţiunile deţinute la compania norvegiană Equinor.

Acţiunile companiilor din energie reprezintă 5,9% din investiţiile fondului, la finele anului 2018, valorând aproximativ 37 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte din acţiuni aparţin companiilor integrate şi mai puţin sunt deţinute la companii mici, de explorare şi producţie.

Printre firmele ale căror acţiuni vor fi vândute se numără Cairn Energy, unde fondul deţine 1,92% din titluri, în valoare de 22 de milioane de dolari la sfârşitul anului 2018, Tullow Oil , (2,1%, în valoare de 67 de milioane de dolari) şi Premier Oil (1,8%, în valoare de 12 milioane de dolari).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *