Stiri externe Ziarele de azi

NORVEGIA – Doua orase ar putea distribui gratuit heroina

Foto - liniuta cocainaDoua orase din Norvegia, cele mai mari din tara, se gandesc sa distribuie gratuit heroina celor mai dependenti consumatori. Proiectul este initiat de Partidul Laburist, care a castigat alegerile municipale din Oslo si Bergen. Obiectivul noilor primari este scaderea mortalitatii ca urmare a unor supradoze, nivelul acestora fiind al doilea cel mai ridicat din Europa, dupa Estonia, scrie duminica directmatin.fr.

Actiunea nu va consta totusi in distribuirea de heroina oricui, ci vizati sunt marii consumatori, care ar fi astfel mai bine supravegheati si asistati, in vederea reducerii, cu timpul, a consumului. Spatiile special amenajate in acest scop i-ar face pe toxicomani sa utilizeze produsele cu riscuri mai mici.

Proiectul trebuie totusi sa primeasca avizul Parlamentului norvegian, care a respins in 2012 o motiune vizand un tratament al dependentei pe baza de heroina.
Norvegia cauta solutii de combatere a consumului de produse ilicite. Potrivit Raportului european asupra drogurilor 2014, publicat de Observatorul european pentru droguri si toxicomanii, tara nordica avea in 2012 o rata medie a mortalitatii ca urmare a supradozelor de 76 la un milion, a doilea loc in Europa, incheie directmatin.fr.

Sursa: Agerpres