Comunitate

NOI DEMERSURI – Consiliul Local a primit doar cladirea principala a Castelului Pocol de la CJ Maramures, nu si anexele necesare pentru un proiect care sa repuna in valoare si in folosinta obiectivul istoric lasat in paragina de administratia judeteana (VIDEO)

Vezi VIDEO
Administratia Publica Locala a Municipiului Baia Mare vrea sa preia in patrimoniul public al orasului intreg complexul imobiliar Castelul Pocol situat pe Valea Borcutului. In acest sens, alesii baimareni si-au dat acordul in sedinta de Consiliu Local desfasurata in 30 septembrie pentru ca autoritatea locala sa solicite o intalnire cu reprezentantii Consiliului Judetean Maramures.

Primarul Catalin Chereches a aratat ca in cadrul acesteia se vor discuta aspecte legate de decizia forului judetean de a nu trece in patrimoniul public local si centrul de plasament pentru copiii scolari de pe strada Valea Borcutului, chiar daca autoritatea locala si-a manifestat dorinta de a realiza in zona un centru cultural la standarde moderne.

Castelul Pocol a fost trecut in patrimoniul public local din cel judetean in luna iulie a acestui an. Decizia a fost luata de catre consilierii judeteni, in urma repetatelor solicitari venite din partea primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, dar si a alesilor baimareni. Cu atat mai mult cu cat acest obiectiv este in paragina de cativa ani, nimeni nu a inteles de ce a durat atat de mult pana ce Consiliul Judetean, care nu a gasit fonduri pentru reabilitare, dar nici nu s-a interesat de soarta acestui imobil, a predat intr-un final cladirea principala, nu si anexele. 

Dumneavoastra ati solicitat, la initiativa mea, sa se treaca din domeniul public al judetului in domeniul public al municipiului intreg complexul imobiliar. Cei de la Consiliul Judetean au inteles sa treaca doar o cladire din acel complex imobiliar, desi absolut clar si specific am spus in Hotararea de consiliu despre complex imobiliar si vorbeam despre Centrul de plasament, respectiv intregul complex functional acolo, pe Valea Borcutului. Nu s-a realizat prin hotararea de Consiliu Judetean acest lucru decat intr-un mod partial, respectiv oferindu-ni-se o singura cladire, lucru care impiedica realizarea unui proiect asa cum ne doream, respectiv a unui centru cultural in acea zona. Din aceasta perspective, eu salut dorinta Consiliului Judetean de a merge inainte in a rezolva, in primul rand, salvarea acestor cladiri dar vrem sa mentionam faptul ca nu suntem Comitetul pentru situatii de urgenta al judetului Maramures, nu suntem nici cei care trebuie sa salvam ceea ce altii au in patrimoniu. E obligatia lor sa faca acest lucru si nu l-au facut de foarte multi ani”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Mai mult, Catalin Chereches a aratat ca la Administratia Publica Locala a fost depusa o solicitare din partea companiei Remin cu privire la terenurile din perimetrul situat pe Valea Borcutului, suprafata care apartine centrului de plasament.

“Problema legalitatii este una care trebuie avuta in considerare, pentru ca societatea Remin considera ca acele terenuri le apartin. Va trebui sa evaluam din punct de vedere legal daca lucrurile sunt in regula sau nu sunt in regula. Dar lucrul acesta va trebui luat in considerare in momentul in care acceptam parteneriatul, in momentul in care lucrurile sunt evoluate din punct de vedere al relatiilor dintre noi si Consiliul Judetean. In acest moment cred ca Consiliul Judetean trebuie sa-si clarifice din punct de vedere legal problema cu compania Remin. Dar sunt convins ca pana la intalnirea pe care o vom avea-o cu Consiliul Judetean lucrurile acestea vor fi limpezi si clare pentru toata lumea. Din alta perspectiva, vreau sa va spun ca nici Consiliul Local al municipiului Baia Mare si nici comunitatea baimareana nu este nici batjocura si nu sunt nici elementele de care Consiliul Judetean sa isi bata joc”, a mai adaugat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Sursa: Simona Vasiac