Cultura

Nicolae Breban a devenit cetățean de onoare al Maramureșului

Scriitorul și academicianul Nicolae Breban a primit titlul onorific de cetățean de onoare al județului Maramureș. Festivitatea a avut astăzi, 7 decembrie, în sala de ședințe ”Bogdan Vodă” din Palatul Administrativ.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de către directorul executiv al revistei ”Nord Literar”, Săluc Horvat. Acesta a făcut o prezentare sumară a personalităților din sală. Printre acestea se numără președintele consiliului județean, Gabriel Zetea și vicepreședintele CJ, Moldovan George, precum și consilierii județeni Cornel Varga, Teodor Ardelean, Anton Rohian și Gheorghe Bîrlea.

Printre personalitățile culturale prezente în sală s-au aflat: academicianul Ioan Pop, criticii Mircea Popa și Nicolae Scurtu, poeții George Vulturescu, Ion Mureșan și Ioana Ștețco, gazetarii maramureșeni Gheorghe Pârja și Nicolae Goja, precum și scriitorii și profesorii universitari Adrian Oțoiu și Gheorghe Glodeanu.

A urmat luarea de cuvânt a președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Acesta spus că se bucură că astăzi, pe locurile consilierilor județeni, se află asemenea personalități ale culturii și literaturii românești.

După luările de cuvânt ale consilierilor care l-au propus pe Breban pentru această distincție, a urmat momentul înmânării diplomei. Academicianul a susținut un discurs de mulțumire la adresa tuturor persoanelor prezente în sală și a tras un semnal de alarmă privitor la literatura românească.

”Noi am scris prea puțin și am vorbit prea mult. Noi nu suntem nici deștepți, nici inteligenți. Noi suntem altceva”, a atras atenția Nicolae Breban.

La finalul evenimentului, publicul a avut parte de un concert de colinde din partea Seminarului Teologic Liceal ”Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

A.B.

navigate_before
navigate_next

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *