Sanatate

NEMULTUMIRI – Medicii de familie boicoteaza reteta electronica daca nu va fi obligatorie in ambulatoriu si spital

Medicii de familie vor boicota implementarea retetei electronice daca prescrierea nu va fi obligatorie si pentru specialistii din ambulatoriu si doctorii de spital, a declarat presedintele Federatiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila. Ea a precizat medicii de familie sunt si impotriva altor schimbari din proiectul de modificare a contractului cadru, prin care, pe durata concediului, acestia pot lasa lista cu pacienti unui coleg. “Nu cred ca ar fi corect sa lasam lista unui coleg. Exista riscul sa pierdem bolnavi de pe lista”, a mai spus Mihaila.

Medicii de familie sustin noul sistem de prescriere electronica, dar solicita rezolvarea problemelor de la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care le creaza lunar tot felul de probleme.

Medicii mai spun ca, daca autoritatile nu ar vrea sa fie “frauda” in sistem, ar trebui ca ei sa fie interesati sa rezolve problemele de la SIUI.

Ei au precizat ca bonusul de o suta de lei pentru cei care au peste 70 de suta din prescrieri in sistem electronic reprezinta banii pentru hartia pe care o folosesc la imprimanta, intrucat bolnavii vor pleca si cu reteta pe hartie.

Pentru conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si cea a CASMB, sistemul este gata de “start”. “Totul este in regula. Prescrierea electronica va functiona pana in 1 ianuarie, poate chiar 1 februarie 2013, in paralel cu reteta traditionala”, a spus Marius Filip, de la CNAS.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a solicitat reprezentantilor caselor de asigurari de sanatate si a celor din directiile de sanatate publica sa organizeze sedinte de pregatire si informare pentru medicii prescriptori si famacistii care vor fi implicati in prescrierea retetei electronice.

Reteta electronica trebuia sa fie introdusa din 1 iunie, insa din cauza unor disfunctionalitati in sistem, implementarea acesteia a fost amanata.

Potrivit reprezentantilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reteta electronica a fost testat pentru 10.000 de conectari pe secunda, ceea ce inseamna, teoretic, 1,5 milioane de retete pe zi, in conditiile in care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, in Romania se elibereaza, lunar, 3-3,5 milioane de retete.
Sursa: Mediafax