Politica

NEGOCIERI – Referendumul pentru suspendarea lui Traian Basescu naste noi aliante politice in Maramures – Vezi ce zic presedintii de partid

Referendum (c) eMM.roDaca pozitia USL (PSD, PNL si PC) si PDL privind referendumul de demitere al presedintelui Traian Basescu este cunoscuta, celelalte formatiuni politice sunt anuntate ca aliate ale uneia sau alteia dintre parti. In realitate, in Maramures, lucrurile stau altfel, taranistii, ecologistii si progresistii asteapta un semnal de la sediile centrale ale partidelor lor, iar verzii se situeaza pe o pozitie de neutralitate, ca si UDMR-ul, care reaminteste insa ca in urma cu cinci ani au fost parte activa si au votat pentru demiterea lui Basescu.

Liderul PDL Maramures, Mircea Man, a anuntat crearea unei aliante politice de sustinere a lui Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei, nominalizand printre “partizanii de campanie” taranistii si ecologistii. “PDL, impreuna cu PNTCD, cu PER, cu alte forte care vor sa mentina democratia in Romania… O sa mergem in teritoriu, o sa fac o campanie exact cum am facut-o pentru mine! Eu cred ca sunt legitimat cu peste 50.000 de voturi si cred ca lucrurile astea trebuie explicate. Nu e o campanie necinstita, ci e o campanie de informare”, a declarat presedintele PDL Maramures, Mircea Man.

Insa in tabara taranistilor, dati ca aliati siguri ai PDL, verdictul se va da maine. “La noi lucrurile nu sunt tocmai clare, se vor lamuri maine, dupa decizia instantei privind stabilirea conducerii partidului. Daca aceasta ii va fi favorabila lui Victor Ciorbea, e clara linia pe care vom merge (n.r., pentru demiterea lui Traian Basescu, Ciorbea declarandu-se una dintre “victimele politice” ale presedintelui suspendat), daca va ramane Pavelescu, iar e clar (n.r., impotriva demiterii). Deocamdata, am primit o invitatie din partea PDL de a participa la mitingul de la Cluj, insa decizia o vom lua maine. Personal nu sunt pro-Basescu, dar sunt impotriva modului in care s-a actionat. Nu cred insa ca ne vom implica in campania PDL-ului”, a declarat presedintele PNTCD Maramures, Doru Dancus.

Nici la PER Maramures situatia nu este clara, presedintele formatiunii, Simion Bizau, declarand ca o decizie in acest sens se va lua pana la finalul saptamanii, excluzand insa o implicare in campania PDL. “Personal nu l-am votat niciodata pe Basescu, insa aceasta aroganta a USL-ului face foarte rau tarii! Daca o intarziau doua-trei saptamani se emitea raportul Schengen pozitiv, dar ei au intervenit atat de grabiti, nedemocratic. De aceea, eu inclin sa recomand mentinerea lui Basescu ca presedinte. L-au votat oamenii, sa-l lase sa-si duca mandatul pana la capat, chiar daca, repet, eu nu-l simpatizez nici pe Basescu, nici pe Man”, a declarat presedintele PER Maramures, Simion Bizau.

Si filiala maramureseana a UNPR, fostul partid-aliat in perioada guvernarii PDL, este indecisa. “Inca nu stim nimic, nu ni s-a comunicat de la centru nicio pozitie referitoare la referendumul pentru suspendarea presedintelui Basescu. Probabil o decizie se va lua in cursul zilei de astazi, la Bucuresti, si in functie de aceasta vom stii de care parte ne situam”, a precizat Emil Ambrus, presedintele UNPR Maramures.

Alt fost aliat la putere al democrat-liberalilor, UDMR, s-a postat deja pe o pozitie de pseudo-neutralitate. “Chiar acum am primit un e-mail in care conducerea centrala a UDMR recomanda ca toti cetatenii maghiari cu drept de vot sa se prezinte la urne, sa-si exercite acest drept cetatenesc, si sa voteze fiecare cum ii dicteaza constiinta pentru demiterea presedintelui Basescu sau pentru mentinerea sa in functie. De altfel, aceasta a fost si pozitia parlamentarilor nostri in momentul in care s-a dispus suspendarea presedintelui de catre camerele reunite ale Parlamentului. In 2007, la precedentul referendum, noi am fost parte activa la referendum si am recomandat demiterea presedintelui Basescu, ar trebui de reamintit asta… Au trecut cinci ani de atunci”, a declarat presedintele UDMR Maramures, Istvan Ludescher.

Neutralitatea e cuvantul de ordine si la Partidul Verde. Presedintele PV Maramures, Vasile Tivardar, a precizat ca “nu sunt directive de la centru”: “Nu e razboiul nostru. Nu suntem nici cu astia, nici cu aia. Vom merge la vot, dar fiecare sa voteze cum doreste, cum crede ca e mai bine pentru el”.
Sursa: Catalin Vischi