Actualitate

NEGOCIERE – CIMITIR – Contractul cu firma spaniola care administraza capela „Tanatorio”, renegociat (VIDEO)

Foto Tanatorio (c) eMM.roVezi VIDEO
Primaria Baii Mari a numit o comisie de negociere cu firma spaniola care presteaza servicii funarare in capela „Tanatorio” din cimitirul „Pintea Viteazul”, pentru a incerca sa detensioneze situatia. Spaniolii acuza municipalitatea de nerespectarea unor clauze din contract, fapt pentru care se afla in pragul falimentului, si ameninta ca se vor retrage din parteneriat. Municipalitatea admite ca plata minima anuala pe care spaniolii trebuie sa o achite la bugetul local este prea mare si neconforma cu realitatile economice.

Firma spaniola care raspunde de partea administrativa a celui mai nou cimitir din Baia Mare sustine ca dupa ce a investit peste un milion de euro in parteneriatul cu Primaria muncipala, in care detine 94% din afacere, din cauza nerespectarii clauzelor contractuale de catre autoritatile locale, sunt in pragul falimentului si nu pot sa achite redeventa anuala. O comisie municipala incearca sa detensioneze situatia, dupa ce spaniolii au amenintat ca-si darama capela si pleaca din Baia Mare.

„Exista o nemultumire a acestei societati legate de conditiile stipulate prin contract. In opinia mea s-a facut un cumul de greseli la momentul semnarii contractului, nu cred ca mai are rost, ca tot vorbim de morti, sa dezgropam mortii, trebuie sa gasim o solutie pentru ca lucrurile sa fie OK din punct de vedere si al legalitatii, dar si al participarii la castig, respectiv la pierdere, de ambele parti”, a precizat Vasile Barbul, city manager in Primaria Baia Mare.

Toti membrii comisiei municipale au admis ca redeventa impusa firmei spaniole, minimum 26.000 de euro pe an, este foarte mare, mai ales ca Primaria, partener in afacere, participa doar la castig, nu si la pierderi. insa aceasta suma figureaza in contractul semnat si de firma spaniola.

„Consiliul Local a aprobat si nominalizat infiintarea unei comisii care sa faca o analiza a acestui contract, prima intrunire a fost joi, 15 iunie, la ora 13, nu am finalizat, n-am ajuns la un numitor comun, sunt multe probleme, sunt multe probleme care trebuie lamurite, ne vom mai intalni si astazi, in orice caz, in perioada urmatoare vom avea o varianta finala pe care o vom prezenta in Consiliul Local”, a mai declarat reprezentantul Primariei Baia Mare.

Surse din comisia Primariei au precizat ca desi cota de participatie a municipalitatii in parteneriatul cu firma spaniola este de doar 6% pentru ca aceasta si-a supraestimat investitia, cel mai probabil se va ajunge la o renegociere a contractului, iar redeventa, initial acceptata surprinzator de spanioli, va fi semnificativ diminuata.
Sursa: Catalin Vischi