Actualitate

NEDUMERIRE – Guvernatorul BNR are o problema cu dobanzile

BNR are o problema cu bancile care ofera dobanzi de 5% la produsele de economisire in euro, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Centrale. „Este intrebare mare, de supraveghere. Pai ce faceti voi (bancile – n.r.) cu banii astia, cu 5% la euro, in conditiile in care in toata Europa daca se da 1%?”, a spus Isarescu, avertizand astfel asupra faptului ca bancile ofera dobanzi prea ridicate la depozitele in euro, comparativ cu randamentele pe care le-ar putea obtine la aceste resurse atrase, ceea ce le-ar afecta echilibrul financiar.

Tot el a afirmat ca raspunsul bancilor este ca stimuleaza economisirea interna.

„Foarte bine, dar veniti aici la domnul Cinteza (directorul Directiei Supraveghere din BNR – n.r.) si spuneti-ne cum faceti calculul pentru a nu ne arata ca va erodati capitalul, intrati cu indicatorii, sa spunem, in declin, ai solvabilitatii, si atunci nu am facut niciun fel de treaba. Ce faci cu 5%? Cui dai credite? Ce plasamente faci daca iti permiti sa dai 5% cu ideea ca in felul acesta stimulezi economisirea?”, a mai afirmat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, cresterea economisirii interne dureaza.

„Nu poti sa gasesti miliarde, dintr-odata, in buzunarele romanilor. Dureaza, este vorba si de schimbare de comportament, si apoi este vorba si de costuri”, a conchis oficialul BNR.

Sursa: Agerpres