Cultura

MUZEU – Ultima gaselnita a dascalilor. Lectii „pe viu” la muzeu ca sa le deschisa elevilor apetitul pentru istorie (VIDEO)

Vezi VIDEO
Pentru a le deschide elevilor apetitul pentru istorie, dascalii folosesc tot felul de trucuri. Unul dintre ele este vizita la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, unde cei mici asista la niste lectii pe viu. Un ghid costumat in haine de epoca ii plimba prin toata institutia de cultura, le explica si le raspunde la intrebari, iar la final micutii pot sa faca diferite activitati practice: de la incercatul razboiului de tesut pana la tactici de lupta.

„Am venit in vizita, suntem in clasa a patra, anul acesta incepem sa invatam istoria si ne-am gandit ca este un bun inceput sa ne facem o prima impresie chiar la Muzeul de Istorie. Felul in care ne-au primit dansii este extraordinar si, ce sa va spun, vom incerca sa valorificam ceea ce am aflat aici, ce am vazut la orele de istorie. Copiii si-au luat notite, pun intrebari. Eu zic ca este un bun inceput pentru a da, asa, un gust istoric zilei de astazi si poate in viitor o sa ne placa mai mult istoria asa”, a precizat Ilok Judit, invatator la Scoala Gimnaziala „Nicolae Iorga” Baia Mare.

O astfel de lectie „pe viu” a avut loc pentru elevii clasei a IV-a de la Scoala Gimnaziala „Nicolae Iorga” din Baia Mare. Cei mici s-au aratat extrem de incantati de ce au putut sa vada dar si de explicatiile primite.

„Mi-a placut cel mai mult partea din Egipt, mi-a placut mumia aceea, era foarte frumoasa si mi-a placut si partea asta daca”, a spus Korponay Andor, unul dintre elevii veniti la muzeu.

„Inca nu mi-am notat nimic, de acuma o sa incep. Pana acuma am fotografiat multe lucruri interesante sa le arat parintilor, acasa, si fratiorului meu. Cel mai mult din ce am vazut mi-a placut locul asta de daci”, a explicat Tripvasa Anamaria Andreea.

Astfel de lectii sunt posibile datorita unui program dezvoltat de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures de cativa ani, in cadrul caruia copiii pot sa invete si altfel istoria.

„Astazi, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie a avut loc o altfel de lectie de istorie. Se integreaza in programul «Muzeul Viu”, este un program desfasurat de Muzeul de Istorie din Baia Mare din anul 2005, in care in diferite etape, de-a lungul anilor, elevilor le sunt prezentate diferite elemente de civilizatie din Antichitate, Epoca Moderna sau Evul Mediu. Astazi ca tema am avut «Mari Civilizatii ale Antichitatii» adica diferite civilizatii care au trecut sau care au locuit in judetul Maramures. Practic, au avut parte de un ghidaj mai deosebit iar spre final o sa le prezentam tipuri de vestimentatie civila si militara antica dacica, germanica, greceasca, un costum de gladiator si unul de roman dupa care chiar ei insisi vor putea sa probeze aceste piese de echipament, sa se imbrace cu ele, sa vada cat de grele sunt”, a spus Marius Ardeleanu, arheolog.

Cu siguranta, copiii care au fost in vizita la muzeu vor privi cu alti ochi viitoarele ore de istorie. Nu de alta, dar nu in fiecare zi un dac sau un roman in carne si oase iti spune cum stateau lucrurile in Dacia sau Roma Antica.

Sursa: Ana Pop