Actualitate

MOTIVARE – JAF GUTAI – Vezi care au fost probele din dosarul jafului din Pasul Gutai (DOCUMENT)

 Foto Ioan Ursut si Massimo Loddo
 Foto jaf armat - Pasul Gutai

Expertizele genetice care au fost efectuate in cazul dosarului jafului din Pasul Gutai au reprezentat cele mai relevante probe care au dus la condamnarea italianului Massimo Loddo la 20 ani de inchisoare pentru talharie. Acest aspect rezulta din motivarea sentintei data de Tribunalul Maramures in acest caz, iar, pe langa mult contestatele expertize, o alta marturie importanta care il incrimineaza pe Massimo Loddo este cea a unei batrane din Baia Sprie care a sustinut in fata instantei ca l-ar fi vazut pe italian in zona in care ulterior avea sa descopere sacul cu hainele care se presupune ca au fost folosite de autorii jafului. Faptul ca batrana ar fi suferit trei accidente vasculare nu a fost considerat relevant de magistrati, astfel incat marturia a fost luata in considerare.

Jaful din Pasul Gutai a avut loc in dimineata zilei de 15 septembrie 2009, in jurul orei 7.00, atunci cand instanta a stabilit ca baimareanul Ioan Ursut si italianul Massimo Loddo, impreuna cu alte persoane ramase neidentificate, toate avand imbracaminte specifica organelor de politie, cu inscriptia “Politia”, cagule si pistoale mitraliera si dandu-se politisti de frontiera au oprit in trafic in pasul Gutai, la coborare inspre satul Mara, intr-o zona fara semnal pentru telefonia mobila, o autospeciala care transporta valori, dupa cum s-a precizat in motivarea instantei. In masina se aflau soferul, impreuna cu un casier si un agent de transport valori.

Barbatii pusi sub acuzare si alti complici au blocat anterior drumul cu autoturismele in care se aflau. Apoi, prin amenintarea angajatilor firmei de transport, i-au scos din autospeciala, pe care au scos-o pe un drum lateral, situat la locul numit ”Valea Alba” (aflat la circa 300 m de DN 18). In motivare s-a mai precizat ca in acel loc, tot prin amenintare cu pistolul, barbatii au sustras din interiorul masinii sumele de 2.630.000 lei si 2.000 euro, apoi le-au cerut celor trei angajati ai firmei G4S Cash Security sa intre in compartimentul tezaur, au inchis usile si au plecat.

Starea de fapt prezentata de catre procurori a fost negata de Ursut si Loddo pe toata durata procesului, insa instanta a retinut descrierea faptelor din declaratiile celor trei angajati ai firmei de transport valori. Daca majoritatea dintre martorii audiati nu a putut sa ofere niciun indiciu in legatura cu persoanele care au realizat “jaful secolului” in Maramures, Floare Pop, o batrana din Baia Sprie a oferit o informatie care s-a dovedit foarte importanta nu doar in mersul anchetei, ci si in condamnarea celor pusi sub acuzare.

“Martora Floare Pop, care a gasit la locul numit Limpedea coletul cu obiectele de imbracaminte indicate anterior, a aratat ca inainte cu o zi de data la care a gasit acest colet a observat de pe scarile casei sale o dubita din care tot coborau si urcau trei barbati, unul dintre acestia fiind inculpatul Massimo Loddo, iar de la locul unde a vazut dubita si cel in care a gasit hainele e o distanta de circa 150 m. Declaratia sa nu se poate inlatura pentru motivul invocat de inculpat ca ar fi suferit trei accidente vasculare, aceasta dand dovada de coerenta cu ocazia audierii sale”, se arata in motivarea Tribunalului Maramures din acest dosar.

Totusi, cea mai importanta dovada din acest dosar o reprezinta expertizele genetice intocmite in cauza. Pe parcursul desfasurarii procesului au fost efectuate mai multe expertize de acest gen, insa cele luate in calcul de instanta au fost cele realizate de IGPR, unde profilele genetice ale lui Ioan Ursut si Massimo Loddo apareau in mod cert.

Despre celelalte expertize care au furnizat date mai putin concludente sau au atestat chiar lipsa caracteristicilor genetice ale celor doi inculpati pe probele avute in vedere, instanta a hotarat ca ”retestarile efectuate la I.N.M.L. pe obiectele vestimentare au dus la rezultate negative din cauza epuizarii materialului genetic cu ocazia testarilor ADN realizate in prima faza la I.G.P.R. astfel ca unele profile nu au mai fost evidentiate. Este cel mai probabil cazul inculpatului Ioan Ursut, evidentiat in laboratorul I.G.P.R. la nivelul jachetei marca Creator XL si al sepcii, dar neregasit la retestarea de la I.N.M.L. dupa epuizarea materialului genetic de la nivelul acestor obiecte”, se mai arata in motivarea sentintei.

Dosarul a fost pe rolul Tribunalului Maramures timp de aproape trei ani, iar dupa deliberare magistratii au decis sa il condamne pe Massimo Loddo la 20 ani de inchisoare, iar in privinta lui Ioan Ursut s-a dispus incetarea procesului penal ca urmare a sinuciderii sale, in 20 ianuarie 2012, in Penitenciarul Gherla.

Sentinta a fost atacata cu apel atat de Massimo Loddo cat si de urmasii lui Ioan Ursut, care ar trebui sa plateasca despagubiri civile si cheltuieli de judecata de peste 1,5 milioane lei, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel din Cluj. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru 1 august, dupa ce in 18 iunie Massimo Loddo si mostenitorii lui Ioan Ursut au cerut amanarea pentru a-si angaja aparatori.

CITESTE MOTIVAREA INSTANTEI in jaful din Pasul Gutai…. 

CITESTE SI:

27 ianuarie 2010

Sursa: Andrei Gherghel