Afaceri - Economic

MOSTENIREA ROMPLUMB – Fostii angajati ai uzinei din Baia Mare au ramas fara sprijin si cu restante salariale (VIDEO)

 Proteste in Maramures - arhiva eMM.ro
 Foto Romplumb (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO
La patru luni de la inchiderea uzinei baimarene Romplumb, fostii salariati mai au de recuperat bani pentru activitatea pe care au prestat-o. Cei aproximativ 600 de muncitori ai uzinei baimarene au fost inclusi in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, insa sansele lor de angajare sunt slabe avand in vedere ca majoritatea nu au avut posibilitatea de a participa la vreun curs de recalificare.

Statisticile arata ca peste 80% dintre vechii angajati ai Romplumbului au incercat sa invete o noua meserie dupa ce au ramas fara locul de munca, dar ca pana acum doar circa 50 de persoane au avut sansa de a beneficia de sprijinul statului. Din lipsa fondurilor pentru recalificare, ceilalti au fost orientati spre programele de formare profesionala derulate de catre sindicate sau de diverse organizatii.

„Majoritatea cursurilor pentru care au optat au fost cele de ospatar, lucrator in tamplarie, finisor in constructii si electrician in constructii. Avem peste 200 de locuri de munca vacante – e chiar varful in acest an si majoritatea sunt in servicii: ospatar, lucrator in comert, bucatar, barman. Sunt domeniile cele mai solicitate si, bineinteles domeniul constructiilor”, a punctat directorul executiv al Agentiei Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca Maramures, Oana Osanu.

Sunt si cativa muncitori mai norocosi, care si-au gasit un loc de munca, insa foarte multi, constransi de lipsa banilor, au luat calea strainatatii. Fostii lideri de sindicat din cadrul uzinei baimarene spun ca restantele salariale pe car ele asteapta de luni de zile cei de la Romplumb sunt de aproximativ 1.500 de lei de persoana.

„In urma unei discutii pe care am purtat-o cu administratorul judiciar, cand se va vinde ceva substantial, se vor recupera banii. In acest moment, au fost scoase la licitatie cateva imobile din patrimoniul societatii. E vorba de cantina si de fabrica de oxigen. In functie de cum vor exista banii se vor primi salariile si bonurile. In medie, ar fi cam 1.500 de lei de angajat”, a declarat fostul lider de sindicat Ana Sarga.

Intre timp, fostii muncitori isi fac sperante ca in viitor, chiar daca nu unul apropiat vor putea sa revina in activitatea pe care au desfasurat-o candva, avand in vedere planurile de reorganizare pe care le au in vedere administratorul judiciar si comitetul creditorilor. Conform fostuluilider de sindicat, daca acest plan va fi aprobat in comitetul creditorilor, societatea ar putea fi scoasa din insolventa si isi va putea continua activitatea.

Societatea Romplumb Baia Mare a fost declarata in stare de insolventa in 9 februarie, iar celor peste 500 de muncitori pusi pe liber le-au expirat preavizele de concediere in 16 martie, data de la care au inceput demersurile pentru intrarea pe somaj.
Sursa: Camelia Tocaci