Comunitate Invatamant

MODERNIZARE – Cladirea veche a Liceului de Arte din Baia Mare va fi reabilitata. Contractul de executie a lucrarilor a fost semnat de catre primarul Catalin Chereches, de Ziua Mondiala a Educatiei (VIDEO)

Vezi VIDEO
Cladirea veche a Liceului de Arte din Baia Mare intra in reabilitare. Contractul care sta la baza demararii lucrarilor de executie a fost semnat astazi, 5 octombrie, de catre primarul Catalin Chereches, reprezentantii unitatii de invatamant, precum si cei ai firmei de construcții. In urma finalizarii proiectului, actul educational la Liceul de Arte va fi extins in alte sase noi sali de clasa, 14 sali de instrument, doua sali de percutie si o sala profesionala. Proiectul de reabilitare este finantat si sustinut de catre Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare.

Cladirea veche a Liceului de Arte se afla in zona de protectie a unei alte cladiri declarate monument istoric si are o vechime de peste 100 de ani. In acest moment imobilul se afla intr-o situatie precara.

“Pentru mine aceasta scoala este una dintre cele mai speciale din orasul nostru, daca nu chiar una dintre cele mai importante. Am dorit foarte mult sa scoatem la lumina tot ceea ce se intampla aici, tot ceea ce fac profesorii aici dar in special tot ceea ce faceti voi elevii. Si sa dam curajul si altora sa vina aici si sa arate ca acest oras ofera valori si consolideaza valorile si apreciaza valorile si le creeaza infrastructura, toate spatiile de care au nevoie. De foarte multa vreme, de cand eu elev, ma tot asteptam sa se prabuseasca aceasta cladire. Si nu s-a prabusit dar astazi a venit momentul sa o consolidam impreuna cu dumneavoastra, cei tineri, si sper ca in primavara anului viitor sa o si inauguram, sa fie asa cum fiecare dintre noi ne dorim. Dar acesta este doar un pas. Mai avem de facut si viitoarea sala de sport care nu e chiar o sala de sport ci una polivalenta, cu o zona tip amfiteatru, cu o zona semiingropata, cu un planseu verde si in felul acesta sa nu agresam spatiul pe care noi il numim Campul Tineretului si sa fie un impact cat mai mic din punct de vedere vizual. Si voi sa aveti spatiu si pentru a face sport dar si pentru a face diverse manifestari pe care vi le doriti”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. 

“Acest proiect ma responsabilizeaza pe mine, o data ca si membru al comunitatii, ca si cadru didactic, ca si psiholog al Liceului de Arte si ca si director. Vreau sa va multumesc frumos si suntem implicati mai mult decat 100%”, a adaugat Amelia Banica, directorul Liceului de Arte Baia Mare.

In urma reabilitarii cladirii vor fi realizate spatii suplimentare pentru desfasurarea actului educational. Mai mult, proiectul care sta la baza modernizarii imobilului prevede refacerea atat a finisajelor interioare cat si a celor exterioare. 

“Reabilitarea cladirii vechi de la Liceul de Arte a fost un proiect de suflet pentru ca in 1962 cand scoala de muzica s-a mutat in aceasta zona eu am facut clasele a III-a si a IV-a intr-una din salile acestei cladiri. Din punct de vedere al reabilitarii doresc sa va spun ca s-a incercat eficientizarea la maximum a spatiului acestei cladiri si punerea in valoare a tuturor avantajelor pe care le prezinta. Pana in prezent s-a folosit doar parterul cladirii dar in viitor urmeaza sa se foloseasca atat demisolul cat si partea de sub acoperis, rezultand intr-un final trei niveluri de spatiu utilizabil”, a declarat arhitectul Alexandru Baban. 

Lucrarile de investitii nu se opresc aici la Liceul de Arte din Baia Mare. Odata ce vor fi demarate lucrarile de executie a noii sali de sport care se doreste a fi una polivalenta, Administratia Publica Locala va investi pentru reabilitarea completa a salii de spectacole a Liceului de Arte.

Sursa: Simona Vasiac