Actualitate

MITA – PROFESORI – Patru dascali, in arest dupa bacalaureatul de vara

Mita (c) sxc.huPatru profesori din judetul Ialomita au fost retinuti pentru luare de mita si trafic de influenta dupa ce au pretins si primit bani de la elevi, pentru a interveni pe langa membrii comisiilor de evaluare a lucrarilor de la bacalaureat, pentru ca absolventii sa obtina note de promovare a examenului.

Potrivit reprezentantilor Parchetului de pe langa Tribunalul Ialomita, profesorii respectivi au fost retinuti sub acuzatiile de de luare de mita si trafic de influenta, fiind dusi in arestul Politiei Judetene Ialomita, iar joi urmeaza sa fie prezentati magistratilor cu propunerea de arestare preventiva, pentru 29 de zile.

Surse judiciare au declarat ca profesorii Stere Sorin, Manea Cristian, Nica Balaciu si Dinu Marius Razvan au pretins si primit bani de la elevi, pentru sine sau pentru a interveni pe langa membrii Comisiilor de evaluare a lucrarilor de bacalaureat, pentru ca absolventii in cauza sa obtina note de promovare a examenelor.

Unul dintre profesorii retinuti, Manea Cristian, a fost si candidatul Partidului Ecologist Roman la Consiliul Judetean Ialomita, iar Nica Balaciu a fost numita de curand director al unei unitati de invatamant din municipiul Slobozia.

Cercetarile in acest caz au fost facute de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Ialomita, cu sprijinul lucratorilor din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Structura Centrala si Biroului Anticoruptie Ialomita si cu suportul tehnic si operativ al SRI.

Cei patru profesori au fost membri in comisia de examinare a centrului organizat in cadrul Grupului Scolar “Alexandru Ioan Cuza” din Slobozia. Nica Balaciu, unul dintre cei patru profesori, a fost numita vicepresedinte al centrului.

Potrivit primelor informatii, cadrele didactice au intervenit pentru acordarea unor note mai mari in cazul a zece elevi. De asemenea, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Ialomita, profesor Otilia Dumitru, a declarat ca procurorii au solicitat Inspectoratului deciziile de numire in centrele de examinare a celor patru profesori.

“Pot sa va confirm ca procurorii Parchetului Ialomita si ofiterii DGA au solicitat Inspectoratului deciziile de numire in centrele de examinare a celor patru profesori, documentele prin care cei patru profesori au fost numiti in functie. Asta stiu eu, despre ancheta nu pot sa va spun nimic”, a declarat Otilia Dumitru.

Sursa: Mediafax