Sanatate

Ministrul Sănătăţii avertizează! Vârful sezonului gripei, aşteptat în februarie. Până acum patru persoane au murit din cauza virusului gripal

Virusul gripal a provocat patru decese de la începutul sezonului rece, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declarând că deocamdată nu se poate vorbi despre o epidemie. Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în februarie.

„Din păcate, în acest moment avem patru decese cauzate de virusul gripal: două în Galaţi, unul în Arad şi unul în Târgu Mureş. Nu putem vorbi despre o epidemie la gripă în acest moment. Numărul cazurilor de gripă este sub numărul cazurilor din perioada precedentă a anului trecut”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.

Prima victimă din acest sezon de gripă a fost un bărbat de 53 de ani din judeţul Galaţi, care suferea de boli cardiovasculare şi nu fusese vaccinat antigripal. Acesta a fost confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3.

A doua victimă a fost un bărbat de 47 de ani, din judeţul Mureş, confirmat cu virus gripal A, subtip H1 pandemic, fără condiţiile medicale preexistente cunoscute şi nevaccinat antigripal. Bărbatul a murit pe 3 ianuarie.

A treia victimă a fost o femeie de 51 de ani din judeţul Galaţi, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1 pandemic, având condiţii medicale preexistente şi antecedente vaccinale antigripale necunoscute, care a murit pe 7 ianuarie, potrivit Adevarul.

A patra victimă este un bărbat de 33 de ani din Arad, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, fara conditii medicale preexistente cunoscute si nevaccinat antigripal.

Ministrul încurajează populaţia din grupele de risc să îşi facă vaccinul antigripal, deoarece se aşteaptă la o circulaţie mai intensă a acestui virus.

„Aş încuraja mai departe populaţia din grupele cu risc să meargă la medicul de familie să se vaccineze, să nu uităm că anul trecut perioada de vârf a fost luna februarie, deci ne aşteptăm la o circulaţie mai intensă a virusului gripal. În acest moment sunt doar focare sporadice, este Bucureştiul, vestul ţării”, a punctat ministrul.

Gripa debutează brusc şi violent, se transmite prin strănut sau tuse, iar simptomele apar în general între 1 şi 4 zile de la expunerea la virus şi durează între 5 şi 7 zile. Principalele simptome ale gripei: febra, de 39 – 40 de grade, poate dura până la 5 zile şi este deseori însoţită de stări de oboseală, frisoane, dureri puternice de cap, senzaţie de usturime a ochilor şi roşu în gât. Tusea uscată este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii. Dureri abdominale şi ale oaselor, stări de greaţă şi vomă care, în cazuri grave, pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.

Gripa sezonieră este cauzată de virusuri umane gripale care infectează căile respiratorii, respectiv nas, gât, bronhii şi uneori plămâni. Cei care se îmbolnăvesc de gripă au, pe lângă febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

În cazul virozei respiratorii, alta decât gripa, debutul bolii este mai lent, e însoţit de usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap. În cazul gripei, debutul bolii este brusc. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei aceasta depăşeşte 38 de grade, iar în cazul răcelii bolnavii nu au temperatură, ci stări febrile, mai scrie Adevarul.

„Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul”, arată specialiştii. Cum poate fi prevenită gripa În afară de vaccinare, care este cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei, medicii afirmă că există o serie de reguli care, dacă sunt respectate, pot duce la limitarea răspândirii gripei. Astfel, oamenii sunt sfătuiţi să se spele pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun, să îşi acopere gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănută, apoi să îl acopere şi să îl arunce. De asemenea, alimentaţia adecvată şi consumul de legume şi fructe este esenţial, la fel şi consumul de lichide, în special ceaiuri cu lămâie, apreciază specialiştii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *