Actualitate

MINISTRU NOSTALGIC – Maramureseanul Liviu Marian Pop duce dorul interimatului de la Ministerul Educatiei

Prezent in Baia Mare ca ministru delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop a dovedit ca inca e cu gandul la portofoliul Ministerului Educatiei, unde a fost sef pentru 40 de zile. El le-a povestit astazi, 20 iulie, primarilor din judet despre scolile care ar trebui construite si despre restantele la plata, de peste 4 miliarde de lei, care exista pe infrastructura din invatamant. Pop a venit inclusiv cu proiecte pe segmentul educatiei, spunand ca trebuie sa se intervina la ajustarea planului privind achizitia de microbuze scolare si ca va face in acest sens demersuri in cadrul Guvernului.

Ministrul maramuresean a relatat ca e nevoie de o analiza in judet pentru a se vedea localitatile in care nu exista unitati de invatamant si ca, in paralel, trebuie facute demersuri pentru acoperirea sumelor care trebuie platite pentru lucrarile deja efectuate. “Sunt restante de 4,7 miliarde de lei la constructii si sumele alocate de Ministerul Educatiei sunt undeva intre 300 si 400 milioane anual. Cred ca o dezvoltare a invatamantului national e absolut necesara”, a spus Pop.

In plus, ministrul a aratat ca ar vrea sa vada schimbata tactica in privinta distributiei de microbuze scolare in localitatile unde elevii au nevoie de transport scolar. “S-a luat in calcul doar un singur tip de microbuze, chiar daca in Delta Dunarii nu poti merge cu microbuzul, iti trebuie salupa. In alte localitati, de exemplu in Preluca (n.n. Maramures), un microbuz cu 16 locuri si cu tractiune pe spate nu are cum sa ajunga. E nevoie de alt tip de microbuz cu altfel de tractiune. In Tautii Magheraus poate ai nevoie de un autobuz, nu de un microbuz – si atunci, cu acest program de invesitii, vom merge cu el in analiza la Ministerul Finantelor”, a punctat Liviu Marian Pop.

El a mai aratat ca intentioneaza sa propuna ca pentru programul privind distributia de microbuze scolare sa nu se maialoce bani “cu taraita”, ci, din contra, sa fie alocata o suma mai mare, pe termen lung. Propunerile trebuie insa convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International, dupa cum a conchis ministrul, care a precizat ca nu se poate opera, fara acordul acestei institutii, nicio angajare de cheltuiala pe termen lung.
Sursa: Camelia Tocaci