Actualitate

METEO – MARAMURES – Instabilitate termica si vijelii, in urmatoarele doua zile

Canicula din ultimele zile va fi urmata de o racire accentuata a vremii si de vijelii, in Maramures. Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord a transmis, in urma cu scurt timp, o noua avertizare de cod galben, valabila pentru dupa-amiaza de maine, 22 iunie, si pentru ziua de sambata, atentionand ca instabilitatea atmosferica se va accentua in judet.

Astfel, vor fi frecvente descarcari electrice, averse si intensificari ale vantului care pot lua aspect de vijelie, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures, Dan Buca.

Se asteapta ca precipitatiile sa ajunga la 20-25 de litri pe metrul patrat, insa se anunta si caderi de grindina in zonele montane. “Prefectul Sorin Rednic, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea echipelor de interventie”.

Au fost atentionate si echipele de interventie pentru a fi pregatite sa remedieze eventualele deficiente care pot aparea in retelele de furnizare a energiei electrice, apa si canalizare, gaz si telefonie.

„Avand in vedere avertizarea meteorologica de cod galben, solicitam amatorilor de drumetii montane sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si salvamontistilor. O alta cerinta adresata se refera la evitarea camparii (inclusiv instalarea de corturi) in apropierea vailor, paraielor, podurilor si podetelor care, datorita precitatiilor sub forma de averse, pot duce la cresterea nivelurilor si debitelor acestora sau la transportarea de aluviuni si material lemnos care pot bloca scurgerea apelor in albia vailor si paraielor”, au mai aratat cei de la Prefectura.

Sursa: eMM.ro