Cultura

MEDIC SI ARTIST – Medicul Vladimir Dobre, la o expozitie personala de pictura, dupa o absenta de 30 de ani (VIDEO)

Foto Expozitie Vladimir Dobre (c) eMM.roVezi VIDEO
Dupa o “tacere” de 30 de ani, medicul Vladimir Dobre revine cu o expozitie personala ce a fost prezentata in sala Millennium II din Centrul Vechi al orasului Baia Mare. Panzele au fost admirate de apropiati ai artistului, dar si de pictori baimareni consacrati care l-au apreciat cu atat mai mult cu cat toata viata a fost autodidact in ce priveste pictura.

A iubit medicina si asta s-a vazut in toate activitatile interprinse de-a lungul carierei, dar pictura a devenit o pasiune ascunsa, pe care artistul nu a dorit sa o faca publica decat rareori. Dragostea pentru arta l-a determinat pe Vladimir Dobre sa fie un autodidact care sa se bucure de fiecare secret ce tine de tehnica realizarii unui tablou.

“Pictorul are o mare libertate de care lumea nu-si da seama. Daca e o cladire care nu-i place cum e amplasata, imediat o pune altfel, daca nu-i convine lumina din rasarit schimba, o face in apus. Sunt multe smecherii si acestea se invata de multe ori singur. Este o mare bucurie cand inveti ceva singur. E mai mare decat atunci cand mergi la scoala si ti-o spune profesorul si ai uitat de ea”, a explicat dr. Vladimir Dobre. 

Foto Expozitie Vladimir Dobre (c) eMM.ro

Pentru cea de-a doua expozitie personala in Baia Mare, Vladimir Dobre a ales lucrari ce infatiseaza peisaje din imprejurimi si din afara, dar si multe flori. Cele mai dragi tablouri ale artistului par sa fie cele din Sighisoara, locul sau natal. 

Foto Expozitie Vladimir Dobre (c) eMM.ro

“Sighisoara este o perla a Transilvaniei. Pe vremuri toti artistii mari treceau pe-acolo. Eram copil si ma duceam in cetate si vedeam intr-un colt un pictor, in alt colt alt pictor si asa mai departe. Am multe amintiri legate de activitatea pictorilor si activitatea orasului in general”, a spus dr. Vladimir Dobre.

Expozitia retrospectiva de pictura poate fi vizitata pana in 20 iulie, intre orele 17.00-21.00.
Sursa: Diana Grad