Externe

MEDIA – Prima prezentatoare a unui jurnal TV din Europa, Janine Lambotte, a murit

Fosta jurnalista belgiana Janine Lambotte, devenita in 1961 prima femeie care a prezentat un buletin de stiri televizat in Europa, a decedat, a anuntat, vineri, 20 iulie, televiziunea publica belgiana, RTB.

Janine Lambotte a murit la varsta de 87 de ani, dupa o indelungata cariera de pionierat in presa belgiana. In anii 1950, ea a fost prima crainica a televiziunii publice, aflata pe atunci la primii ei pasi, si a devenit o figura foarte indragita in Belgia, dupa ce a prezentat una dintre primele emisiuni in direct, ce avea ca tema centrala Expozitia Universala de la Bruxelles din 1958.

In 1961, a preluat comanda jurnalului televizat al RTB, un post ocupat in premiera de o femeie.

“Prezentarea stirilor era formidabila in acea epoca: trebuia sa faci din toate”, scria Janine Lambotte intr-una dintre cartile sale (“Demain est un autre jour”, publicata de editura Racine). “Nu ne privea aproape nimeni. Semnalul nostru era captat pe o raza de doar 40 de kilometri, in care existau cel mult intre 4.000 si 5.000 de televizoare”, mai scria aceasta.

Janine Lambotte a reusit sa faca uitate reactiile misogine din mass-media, un domeniu dominat pana atunci de barbati. “Nicio femeie din Europa nu a muncit cat a trebuit sa muncesc eu. A trebuit si sa fortez niste maini”, a adaugat ea.

Lambotte a parasit apoi postul public de televiziune belgian, pentru a infiinta o agentie de presa si de relatii publice, continuand insa sa scrie si sa publice numeroase articole si carti.
Sursa: Mediafax