Afaceri - Economic

MAXIM ISTORIC – Casele de schimb valutar din Baia Mare au vandut euro cu 4,51 lei (VIDEO)

Foto: euro - leuVezi VIDEO
O perioada grea ii astepta pe maramuresenii care au credite in euro, dar si pe ceilalti, care vrand-nevrand, au de suferit de pe urma degringoladei leului. Zilele proaste ale monedei nationale par sa nu se mai termine, pentru ca azi, 6 iulie, aceasta a atins un nou maxim istoric, dar, totodata, si un prag psihologic. Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 4,5142 lei pentru moneda europeana, in crestere cu 3,46 bani fata de ziua precedenta.

La casele de schimb valutar din Baia Mare, un euro putea fi cumparat cu 4.45 lei, in timp ce la vanzare, cursul afisat era de 4.51 lei, diferenta fata de acum cateva zile fiind de cativa zeci de bani. Reprezentantii caselor de schimb valutar au precizat pentru eMaramures ca fluctuatii atat de mari intr-un timp atat de scurt nu au mai fost inregistrate de ani buni.

Daca acum o saptamana un euro putea fi cumparat la casele de schimb valutar cu 4,46 lei, in cursul diminetii moneda europeana a depasit pragul de 4,50 de lei. In aceasta perioada, cele mai multe tranzactii le fac maramuresenii veniti de peste hotare, in timp ce speculantii asteapta ca moneda europeana sa mai creasca.

“In ultima saptamana, euro a inceput sa creasca, saptamana trecuta, de exemplu, am vandut cu 4,46, acum ajungem sa il cumparam cu atata. In ultimii ani, nu am mai avut fluctuatii atat de mari, dar au mai fost probleme si acum cativa ani. Cei care au euro si au depozite in euro asteapta sa mai creasca, pentru a avea un profit mult mai mare”, a spus casiera unei case de schimb valutar, Cristina Buzdugan.

Cei mai multi baimareni care trec pragul caselor de schimb asociaza situatia politica instabila de la nivel central cu deprecierea leului. ”Cred ca e o urmare a politicilor din ultimul timp, a situatiei politice din tara. Nu mi se pare normal, daca aceasta este situatia, ce sa facem noi?! Eu sunt afectat, pentru ca de regula ma influenteaza fluxul acesta al valutei. Credite in valuta nu am, dar facturi si ocupatia e de asa natura ca ma influenteaza”, a aratat un baimarean.

Un alt baimarean chestionat de eMaramures a aratat ca a ajuns sa schimbe euro in lei din pura intamplare si nu pentru a se imbogati. ”Am schimbat euro in lei, pentru ca am nevoie de lei. Nu vreau sa ma imbogatesc, e o intamplare. Cred ca e slab leul, e posibil sa fie si cauze politice”, a opinat un alt baimarean.

La sfarsitul anului trecut, multi economisti baimareni au previzionat un curs leu-euro de 4,5 lei, dar au aratat ca poate atinge si 5 lei.
Sursa: Gabriela Kuhajda