Actualitate

MASINI UZATE – Programul Rabla se reia din luna iulie

Rabla (c) eMM.roMinistrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat, azi – 18 iunie, ca pana la sfarsitul lunii iunie va fi suplimentat cu 15.000 numarul tichetelor din programul “Rabla”, iar dupa rectificarea bugetara vor mai exista alte 15.000, decizia fiind luata pentru mentinerea locurilor de munca. Ea a mai declarat ca tichetele, in valoare de circa 57 de milioane de lei, vor putea fi utilizate dupa 1 iulie. Totodata, ministrul a anuntat ca programul “Rabla” va continua, intrucat se considera ca acesta este in sprijinul cetatenilor, iar dupa rectificarea bugetara vor mai fi puse pe piata alte 15.000 de tichete.

Intrebata care este sursa de finantare pentru aceste tichete, ministrul Rovana Plumb a spus ca a fost facuta o analiza si s-a stabilit ca banii pot fi luati din alte surse din Administratia Fondului de Mediu. Demnitarul a precizat ca s-a decis ca pentru o perioada sa fie suspendata finantarea pentru parcuri in sate si comune. Rovana Plumb a mai spus ca masinile electrice si hibrid vor fi mentinute ca si capitol separat in programul “Rabla”.

Intrebata cum comenteaza afirmatia unor organizatii neguvernamentale care au sustinut ca “Rabla” nu este un program de mediu, ci pentru subventionarea companiilor auto, ministrul Mediului a precizat ca Guvernul din care face parte s-a angajat sa creeze locuri de munca si sa asigure garantii privind protectia mediului. In opinia sa, programul “Rabla” face acest lucru prin faptul ca reduce emisiile poluante.

Programul “Rabla” editia 2012 a inceput in luna aprilie pentru persoane fizice, fondurile destinate acestuia putand acoperi casarea a 30.000 de masini vechi. In mai putin de o luna, conform statisticilor Ministerului Mediului au fost acoperite costurile pentru scoaterea din uz a aproape 12.000 de masini, mai exact 11.927.

Bugetul prevazut initial de Administratia Fondului de Mediu pentru editia 2012 a programului “Rabla” este de 114 milioane de lei, suma din care poate fi acoperita scoaterea din uz a 30.000 de masini mai vechi de zece ani. Valoarea voucherului a ramas aceeasi in 2012 ca si in anii trecuti. La cumpararea unei masini noi pot fi utilizate trei astfel de vouchere.
Sursa: Mediafax