112

Mascaţii au descins la 147 de adrese şi au dus 84 de persoane la audieri. Ce s-a găsit la percheziţii

În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au desfăşurat 147 de percheziţii, în cadrul unor dosare penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracţiuni economice. În urma acţiunilor au fost indisponibilite bunuri în valoare de aproape 820.000 de lei.

În perioada 13 – 19 ianuarie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 147 de percheziţii domiciliare şi au pus în aplicare 84 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracţiuni economice.

În cadrul cauzelor penale instrumentate, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 21 de persoane, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri, în valoare totală de aproape 17.500.000 de lei, dintre care 1.500.000 de lei în numerar sau în cont bancar şi au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de 820.000 de lei.

De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 31.000 de ţigarete şi 1.500 de litri de alcool şi băuturi alcoolice.
BUCUREŞTI

La data de 18 ianuarie, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare 15 mandate de percheziţie domiciliară în Bucureşti şi în judeţele Arad, Olt, Vâlcea, Buzău şi Prahova şi 14 mandate de aducere, într-un dosar de evaziune fiscală, în domeniul construcţiilor.

Din cercetări a rezultat că 9 persoane ar fi înregistrat cheltuieli fictive în scopul diminuării masei impozabile, cauzând un prejudiciu bugetului general consolidat al statului de 316.000 de lei. Unii dintre ei ar fi înregistrat în evidenţele financiar contabile şi ar fi declarat organelor fiscale achiziţii de bunuri de la 5 agenţi economici inactivi sau cu un comportament fiscal inadecvat.
BUCUREŞTI
La data de 17 ianuarie, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, tot cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare 9 mandate de percheziţie domiciliară în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălarea banilor, în domeniul prestărilor de servicii de curăţenie.

Din investigaţii a reieşit că, în perioada 2011 – 2016, reprezentanţii unor societăţi comerciale, având ca obiect de activitate prestarea serviciilor de curăţenie, ar fi înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de bunuri şi servicii, de la societăţi comerciale cu comportament de tip ‘fantomă’ sau societăţi comerciale cu identitate furată, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. Prejudiciul cauzat bugetului de stat estimat este de 4.500.000 de lei.

În urma percheziţiilor au fost ridicate documente contabile şi extracontabile, unităţi de calcul, documente de proprietate ale bunurilor imobile aparţinând bănuiţilor şi s-a aplicat sechestru asigurator pe sumele de 195.000 de lei, 16.240 de euro şi 7.300 de dolari. Pe numele a trei persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

MUREŞ

La data de 17 ianuarie, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, au efectuat 32 de percheziţii, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Mureş, Bistriţa Năsăud, Cluj Napoca, Alba, Prahova şi Ilfov, la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane bănuite de evaziune fiscală.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2012 – 2017, reprezentanţii unei firme, din judeţul Mureş, ar fi stabilit o serie de relaţii comerciale fictive, cu 11 societăţi comerciale bănuite a avea un comportament de tip firmă fantomă.

Astfel, societatea din Mureş ar fi obţinut deduceri fiscale ilegale prin interpunerea unor societăţi de tip fantomă, care nu ar fi declarat livrări către societatea vizată. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în valoare de aproximativ 284.000 de lei.
OLT

La data de 16 ianuarie, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, au efectuat 17 percheziţii, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Olt, Dolj, Teleorman, Sibiu, Giurgiu şi Ilfov, la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane bănuite de evaziune fiscală.

În fapt, administratorul unei firme din judeţul Olt este bănuit că, în perioada 2011 – 2016, ar fi înregistrat achiziţii fictive, constând în obiecte de mobilier urban, de la 14 societăţi comerciale, cu scopul de a diminua obligaţiile de plată către bugetul de stat, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit şi a T.V.A..

Plăţile între firme au fost făcute prin numerar, iar bunurile a căror provenienţă nu a putut fi justificată, au fost tranzacţionate ulterior către instituţii şi unităţi administrativ-teritoriale. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în valoare de aproximativ 2.000.000 de lei.
BISTRIŢA-NĂSĂUD

În perioada 11-17 ianuarie, în cadrul a două dosare de natură economică, instrumentate de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bistriţa-Năsăud, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, au fost desfăşurate două acţiuni de prindere în flagrant delict şi 32 de percheziţii domiciliare, în judeţele Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Iaşi, Buzău şi în municipiul Bucureşti.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, în perioada 2015-2017, mai multe persoane ar fi comercializat facturi cu un caracter fictiv, ajutând astfel cumpărătorii să se sustragă de la plata taxei pe valoare adăugată şi a impozitului pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în valoare de 2.150.000 de lei.

Astfel, doi bărbaţi au fost surprinşi în flagrant delict de către poliţişti, în timp ce încercau să comercializeze facturi cu un caracter fictiv, reprezentând operaţiuni nereale, contra unor sume de bani. Faţă de cei doi a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar ulterior au fost prezentaţi instanţei, care a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.

Aceştia sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor, complicitate la delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Percheziţiile au fost efectuate la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane bănuite de evaziune fiscală, spălare a banilor, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În urma acestora, au fost ridicate documente de evidenţă contabilă şi alte categorii de înscrisuri şi au fost puse în aplicare 20 de mandate de aducere, persoanele fiind conduse la audieri.
PRAHOVA

La data de 15 ianuarie, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, sub coordonarea Parchetului de pe Tribunalul Prahova, au efectuat 20 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Prahova, Bacău, Giurgiu şi Ilfov.

Acţiunea a vizat persoane bănuite că ar face parte dintr-o grupare infracţională specializată în săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor. În perioada 2012 – 2016, 3 societăţi comerciale beneficiare ar fi influenţat obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat, în sens negativ, prin înregistrarea în evidenţele contabile proprii de achiziţii nereale. Pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală ar fi fost folosite 10 societăţi cu un comportament de tip fantomă.

Prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 3.900.000 de lei din actele de evaziune fiscală şi peste 8.000.000 din infracţiunea de spălare a banilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *