Exista in Romania colturi de rai si oameni care-ti pun si sufletul pe masa. De exemplu, in satul Mara, la pastravarie, traditia e inca vie. Intr-o ambianta care te duce zeci de ani in timp, turistii sunt cinstiti asa cum stiu gazdele mai bine, atractia fiind carnea de pastrav, care este numai buna dupa mesele incarcate din perioada Craciunului sau Revelionului.
Turistii veniti tocmai de la Bacau au decis sa se opreasca la o pastravarie de la poalele Gutaiului pentru a se infrupta din pita maramureseana si mai ales din pastravul de munte.
„Ni s-a facut foame si am zis sa oprim pe la pastravarie. A fost o idee foarte buna. Am fost impresionati ca pestii au fost scosi din apa chiar in fata noastra, ceea ce e extraordinar pentru cine vrea sa guste produse proaspete. Suntem foarte incantati de modul traditional in care am fost primiti„, a spus un turist.
In timp ce moldovenii inca adulmeca, Aurica si celelalte gazde sunt demult la treaba. Pestele este preparat intr-un mod simplu, dar delicios. „Pregatim fileuri cu faina de malai. Facem peste la gratar sau cu faina de malai, dupa cum doreste clientul„, a explicat bucatareasa care se ocupa de pregatirea mesei.
Oaspetii nu s-au oprit din laudat. „Pestele este exceptional, usturoiul este ingredientul special, iar mamaliga e ca acasa”, a tras concluzia unul dintre turisti.
Maramuresenii sunt vestiti pentru omenia lor si pentru modul in care stiu sa isi primeasca oaspetii. Acum, cei care viziteaza aceste locuri sunt incantati si de pastravariile si pensiunile de aici.
Sursa: Vasile Dale