Comunitate

Maramureșul, promovat în Marea Britanie

Cu ocazia Zilei Naționale a României, mai mulți reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș s-au deplasat în Regatul Unit, cu scopul promovării județului nostru și oferirea unor momente încărcate cu folclor și patriotism comunității de români de acolo. Întorși acasă, aceștia și-au prezentat experiența în timpul ședinței extraordinare de miercuri, 6 decembrie.

Invitația a venit din partea ambasadorului României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Excelența sa Dan Mihalache. Din delegația maramureșeană au făcut parte următorii: președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, alături de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, consilierii județeni Liliana Moga, Ioan Sas, Emil Munteanu, Ioan Radu Coman, Călin Bota și Marian Gheorghe, precum și primarii Anton Ardelean, Gabriela Tulbure, Vasile Boitor, Lucia Butcure, Matei Godja și Nicolae David.

Aceștia au trecut Canalul Mânecii în data de 30 noiembrie, când a existat o primă întâlnire cu reprezentanții misiunilor diplomatice. Interpretul Dumitru Dobrican a susținut în fața oficialilor un concert de muzică maramureșeană.

Am fost în centrul atenției, din nou

De Ziua Națională a României, peste 500 de oameni au horit și s-au distrat împreună, la sediul Institutului Cultural Român din Londra. De bunăstarea acestora s-au ocupat membrii Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania”.

Am fost în centrul atenției, din nou! Angajații ICR-ului au spus că nu au mai avut o astfel de manifestare. Nu au mai văzut o așa de mare afluență de români care au vrut să participe la astfel de manifestări”, a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Reprezentanții Maramureșului au vizitat orașul Brent, unde au arborat tricolorul românesc. Zetea susține că din populația de aprox. 350.000 de locuitori a orașului Brent, 70.000 sunt români.

Ca urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanții Consiliului local din Brent și cu românii situați acolo, consilierii județeni și-au propus întocmirea unui raport pe care îl vor trimite Ministrului de Externe, în vederea remedierii diferitelor disfuncționalități.

E important să știm să ne promovăm

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Dăncuș, susține că a fost o delegație grea: ”Nu mergem numai în locuri unde să vizităm sau să ne distrăm. Nu am avut timp nici de shopping, nici pentru alte acțiuni pe care unii de acasă ar crede că le-am făcut.

Acesta crede în potențialul județului și e de părere că acesta trebuie promovat cu fiecare ocazie.

Periplul nostru s-a finalizat cu acele cadouri care au fost înmânate reprezentanților misiunilor diplomatice. Aceștia au primit trăistuțe, un clopoțel și alte materiale de promovare a județului. Acest lucru s-a întâmplat și cu celelalte oficialități cu care am luat legătura. Este important să știm să ne promovăm, cu toate riscurile pe care le presupune o asemenea acțiune. A fost o acțiune reușită și foarte bine apreciată de participanți”, a mai zis Doru Dăncuș.

Românii nu sunt doar în România, românii sunt peste tot

Călin Bota e de părere că această acțiune își va arăta roadele în perioada următoare. El speră în identificarea soluțiilor pentru reapropierea românilor de țara lor, văzând modul în care aceștia s-au manifestat de Ziua Națională.

Am avut o surpriză – și nu mică – să vedem că Ziua Națională a României este serbată cu mai mult sentiment la Londra și în alte orașe ale Europei, față de cum este ea serbată aici, în România. Românii nu sunt doar în România, românii sunt peste tot”, a spus acesta.

Consilierul e de părere că românii din afara țării trebuie înțeleși. Mai mult decât atât, Bota spune că, dacă se dorește revenirea lor în țară, trebuie să le fie asigurate condiții de viață normale.

Sper ca discuțiile pe care le-am purtat cu românii din Anglia să reprezinte puncte de plecare pentru politicile pe care le vom aplica. În consiliul județean, cel puțin”, a conchis Călin Bota.

Alexandru Bonaț

Foto: https://www.facebook.com/consiliuljudetean.maramures/
Foto: https://www.facebook.com/consiliuljudetean.maramures/
Foto: https://www.facebook.com/consiliuljudetean.maramures/
Foto: https://www.facebook.com/consiliuljudetean.maramures/
Foto: https://www.facebook.com/consiliuljudetean.maramures/
navigate_before
navigate_next

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *