Actualitate

Maramureș, locul unde mănânci ca la mama acasă. Bonus: horinca vestită în toată lumea

Cine vizitează Maramureșul, sigur nu merge cu stomacul gol. Călătorii sunt întâmpinați cu o masă copioasă unde mâncărurile tradiționale sunt atracția principală.

În Maramureș, mămăliga este gătită în cele mai diferite feluri. În trecut, nu de puține ori ținea chiar și loc de pâine. Balmoșul urci până la stână deoarece orice gospodină știe să ți-l pregătească.

Există multe obiceiuri legate de bucate. În sâmbăta înainte de Florii, maramureșencele pregătesc câte o pâiniță pentru fiecare membru al familiei, făcută din grâu sfințit. Tradiția spune că cei care mănâncă pâinițele în această zi, se vor întâlni unul cu altul în Rai.

Orice gustare este obligatoriu precedată de o înghițitură din faimoasa horincă. Bărbații din Maramureş se laudă că nicăieri în țară nu găsești horincă mai bună ca la ei. Există și dovezi care atesta calitatea acestei băuturi. Când o torni în pahare, face un guler de mărgeluțe care trebuie să țină cât ai zice un „Tatăl Nostru”. Și cu cât sunt mărgeluțele mai dese și mai multe, cu atât horinca este mai bună.

Îmbiatul vizitatorilor cu horincă este o tradiție. Se spune că paharul trebuie băut până la fund înainte de a fi pus pe masa pentru ca altfel aduci ghinion gazdei.

One Response

  1. Am ajuns în vara anului 2018 la Pensiunea Rustic, după ce am văzut ospitalitatea gazdei am petrecut și sărbătorile de Crăciun. Dorim să mergem și de sărbătorile Pascale! Această familie ne-a făcut să ne simțim că am face parte din familia dânșilor! Oameni care merită tot respectul pentru ceea ce fac turiștilor ce le-au trecut pragul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *