Politica

MANIFEST – Maghiarii din Baia Mare sunt ingrijorati de “boala” casatoriilor mixte si a prieteniilor cu romanii (DOCUMENT)

 FESTIVAL CENTRUL VECHI BAIA MARE– Fötér Festival 2008
 Ziua maghiarilor (c) eMM.ro

In 31 mai 2012, cu doar cateva zile inaintea alegerilor locale, un grup de 14 etnici maghiari din Baia Mare, din care fac parte patru preoti reformati si romano-catolici, politicieni locali din UDMR si Partidul Popular Maghiar din Transilvania si alte persoane publice, a semnat un manifest prin care se propun solutii concrete pentru “redresarea unui comportament care renunta la identitate, care ameninta existenta comunitatii” maghiarilor. “Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!”, cum este intitulat manifestul, debuteaza cu exprimarea unei ingrijorari cauzate de “raspindirea unei gandiri si a unui comportament care renunta la identitate, care ameninta existenta comunitatii noastre”.

”Boala ale carei simptome sunt: raspandirea casniciilor mixte, refuzarea educatiei in limba materna, exilul, contopirea cu corpul national majoritar, delasarea fata de noi insine si letargia au infestat si cei mai buni oameni din comunitatea noastra. Se raspindeste ca o boala contagioasa si in cadrul intelectualitatii din comunitatea noastra. In 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de baimareni se declarau maghiari. Dupa ultimul recensamint, sintem doar 14.000”. 

Ziua maghiarilor (c) eMM.ro


CITESTE SI:
SCANDAL – UNGURIME – Semnatarii manifestului “Noul strigat al ungurimii din Baia Mare” revin cu explicatii si cer scuze celor jigniti


De asemenea, cei 14 “resposabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare” observa ca “in bisericile noastre abia se leaga casnicii curat maghiare, abia se boteaza copii maghiari. Gradinitele noastre, cat de cat, se umplu de copii maghiari, dar cand acestia ajung in clasa I sau la liceu dispar pe capilarele sistemului de invatamint romanesc si a unei constiinte parintesti sfarimate. Cei mai multi dintre copiii nostri au prieteni cu limba materna romana. In compania acestora asculta muzica straina. De multe ori, nici chiar intre ei sau in familie nu mai folosesc limba materna si pentru asta, nu de putine ori, noi, adultii, le suntem complici. Unde sunteti unguri din Baia Mare si zona Baia Mare?”.

Pentru ca “nu pot trece in tacere pe langa acest fenomen”, semnatarii manifestului “striga parola: Treziti-va din somnul de 20 de ani!”, “ca si atunci cand inaintasii nostri au construit bisericile noastre, scolile noastre, orasul acesta asa cum arata el astazi. Sa nu parasim infideli aceasta Cetate ungureasca din Ardealul de Nord, in care bunicii si strabunicii nostri si-au trait viata”.

Pentru a fi unguri, cei 14 “responsabili” le cer reprezentantilor etniei sa isi educe copiii exclusiv in limba maghiara, sa nu-i lase sa faca scoala “in limba straina” (pentru ca tinerii n-au voie sa decida singuri, “in spiritul unei libertati prost intelese”) si chiar sa nu-i incurajeze sa faca “un cerc de prieteni cu limba striana”. Pentru ca asta duce la alta greseala capitala: casatoriile mixte. Tinerii maghiarii sunt indemnati sa-si caute prieteni de etnia lor si sa se casatoreasca cu parteneri maghiari – pentru a nu da nastere “fiilor altui neam” -, fiind indemnati “sa scoata afara din ei tot ce e strain”.

Pentru a scapa de ceea ce semnatarii manifestului numesc “boala”, maghiarii sunt indemnati: “Trebuie sa stim sa-i spunem NU partenerului strain, scolii straine, ademenirii comunitatii straine. Trebuie sa spunem NU letargiei, indiferentei, delasarii”, cer cei 14 responsabili, care mai propun “infiintarea unei institutii civile” care sa supervizeze activitatea scolilor cu educatie in limba maghiara”.

Semnatarii initiali ai acestui manifest sunt: Varga Karoly – preot reformat, Lieb Jozsef – preot romano-catolic, Bak Laszlo – preot reformat, Tasnadi Andras-Zsolt – preot reformat, Ludescher Istvan – presedintele UDMR si viceprimar al Baii Mari, Hupka Felix – Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Szaniszlo Jozsef – fost viceprimar al Baii Mari, Varadi Eniko, Vida Noemi – consilier local UDMR, Nagy-Jenei Zoltan – presedintele filialei judetene a Asociatiei pedagogilor maghiari din Romania, David Lajos – administrator Casa Teleki Baia Mare, Marko Hajnal, Apjok Norbert – organizator tineretul maghiar Baia Mare si Pinter Zsolt – Uniunea Virtuala Baia Mare.

Pana acum, manifestul (postat AICI…) a fost semnat de 307 persoane din Maramures, Satu Mare, Cluj, Bihor, Bistrita, Covasna, Harghita, Mures, Brasov, Bucuresti, Ungaria, Austria, Germania, SUA, Canada etc.

Contactat telefonic de eMaramures, liderul UDMR Baia Mare – Istvan Ludescher, viceprimar al municipiului, a refuzat sa comenteze in vreun fel sustinerea manifestului “Noul strigat al ungurimii din Baia Mare”. “Nu vreau sa comentez deloc manifestul. Da, l-am semnat, dar nu comentez nimic in privinta asta”, a declarat viceprimarul UDMR al Baii Mari.

Manifestul “responsabililor pentru soarta ungurimii din Baia Mare si zona Baii Mari”, dupa cum se precizeaza in document, a fost publicat, in 8 iunie, in ziarul de limba maghiara “Banyavideki Uj Szo”, o traducere in limba romana fiind publicata in 17 iulie, in ziarul “Graiul Maramuresului”.

Descarca originalul de AICI…
Traducerea integrala a manifestului poate fi citita AICI…
Sursa: Catalin Vischi