Comunitate

MAI ASTEAPTA! – Nu incep lucrarile de modernizare a Aeroportului International Baia Mare. Licitatia de achizitii publice a fost contestata! Vezi aici care a fost motivul avansat de firma declarata necastigatoare

Situatie neplacuta pentru reprezentantii Aeroportului International Baia Mare. In urma cu cateva saptamani licitatia de achizitii publice pentru demararea lucrarilor de modernizare nu a putut fi organizata din cauza ca in cadrul comisiei de analiza a ofertelor nu au putut participa trei membri ai Ministerul Finantelor Publice. Imediat ce licitatia a fost finalizata, ea a fost contestata.

Astfel, lucrarile de modernizarea a Aeroportului International Baia Mare nu pot fi demarate decat dupa 20 de zile, termen in care contestatia depusa la licitatia publica trebuie finalizata. Motivul pentru care a fost contestata aceasta etapa de implementare a proiectului pare unul hilar de-a dreptul. Firma clasata pe a doua pozitie, chiar daca a venit cu o oferta mult mai mare decat castigatoarea licitatiei, a motivat in cererea depusa ca asocierea dintre cele doua firme italiene nu poate duce la bun sfarsit lucrarea in termen de 60 de zile.

Aeroportul International Baia Mare mai are de trecut un hop pentru a ajunge la faza de modernizare. Firma clasata pe a doua pozitie la licitatia de achizitii publice pentru demararea lucrarilor de modernizare a contestat castigatorul.

“In cursul zilei de ieri am fost informati ca asocierea dintre Strabag si Consitrans, cei care nu au fost declarati castigatori pentru lucrarile de executie la Aeroportul International Baia Mare, a depus o contestatie la Comisia Nationala pentru solutionarea contestatilor. Termenul de solutionarea al acestei contestatii, conform legii, este de 20 de zile. Nu este o veste buna pentru noi intrucat fiecare zi care trece conteaza. Ieri am depus la Ministerul Fondurilor Europene si clarificarile la cererea de finantare. Din discutiile cu evaluatorii si cu cei de la Minister am inteles ca e in etapa finala de evaluare a cererii de finantare si in perioada imediat urmatoare ar urma sa se semneze si contractul de finantare pentru executia lucrarilor”, a declarat Dorin Buda, directorul Aeroportului International Baia Mare.

Motivarea contestatiei depusa de asocierea de firme care nu a fost declarata castigatoare este, la prima vedere, una de-a dreptul hilara.

“Ei contesta in principal faptul ca asocierea Vitali S.p.A din Italia nu poate realiza in termenul avansat de ei, adica in 60 de zile, toate lucrarile la care s-au angajat. Eu am deplina incredere in decizia Comisiei de licitatie. Au fost niste oameni profesionisti, fiecare pe palierul lui, pe aspectul evaluarii financiare, evaluarii tehnice. Comisia de licitatie a fost compusa din reprezentanti si de la Consiliul Judetean Maramures si din cadrul Aeroportului International Baia Mare si a fost monitorizata de trei reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice iar solutia la care au ajuns a fost o solutie pe care ei au considerat-o corecta si legala”, a mai adaugat Dorin Buda.

Oferta avansata de catre firma care a depus contestatia la licitatia de achizitii publicii era cu 1.300.000 de euro mai mare decat cea a firmei declarata castigatoare. Mai mult, aceasta a prezentat un termen de 90 de zile pentru executarea lucrarilor de modernizare a Aeroportului International Baia Mare.

Sursa: Simona Vasiac