Externe

MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria din cauza ninsorilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, astăzi, o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria din cauza ninsorilor puternice care vor afecta toată ţara în următoarele 48 de ore.

Potrivit unui comunicat al MAE, Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie bulgar a emis pentru 28 şi 29 noiembrie mai multe coduri de avertizare meteorologică.

Astfel, a fost instituit cod portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare, însoţite de vânt şi formare de polei în regiunile Târgovişte, Razgrad, Şumen, Burgas, Varna şi Dobrici.

Va ninge mult, cu vânt puternic, în rafale de până la 20-25 m/sec. Temperaturile scăzute, cu maxime sub zero grade, vor favoriza condiţii de viscol şi se vor forma troiene de zăpadă.

De asemenea, a fost emis cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare regiunile Vidin, Montana, Vraţa, Pleven, Sofia, Sofia-Regiune, Pernik.

Stratul de zăpadă format va fi cuprins între 5 şi 20 cm, iar temperaturile scăzute vor duce la formarea poleiului.

Totodată, a fost transmis un cod galben pentru căderi de precipitaţii însemnate sub formă de ninsoare, însoţite de vânt, pentru regiunile Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Ruse şi Silistra.

Stratul de zăpadă format va atinge 15-30 cm, vântul va sufla în rafale de până la 20-25 m/sec şi se va forma polei.

Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie a emis un cod galben pentru ploaie şi ninsoare şi în regiunile Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv şi Smolyan.

Cantităţile vor fi însemnate în zona montană, stratul de zăpadă putând atinge 10-20 cm.

Un cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ploaie, cu vânt puternic, a fost instituit şi în regiunile Kârdjali, Stara Zagora, Haskovo, Sliven şi Yambol.

În aceste zone va ploua mult, vântul va sufla cu până la 20-25 m/sec şi se va forma polei.

‘Se recomandă a se urmări cu atenţie situaţia din zonele respective, iar conducătorii auto să adopte o conduită preventivă, să se deplaseze cu viteză adecvată şi să aibă autoturismele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să se respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării de polei sau a vizibilităţii reduse, în condiţii de vânt puternic’, se arată în comunicatul citat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *