Actualitate

Lupta lui Kovesi cu… propriii procurori

Laura Codruța Kovesi a cerut revocarea a doi dintre cei mai vechi procurori din DNA – Doru Țuluș și Mihaela Iorga Moraru, iar cei doi și alți procurori i-au făcut plângere lui Kovesi și lui Marius Iacob la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Totul în contextul apariției înregistrărilor bombă cu șefa DNA.

Inspecția Judiciară a confirmat că a primit o sesizare împotriva conducerii DNA.

Un motiv al cererii de revocare prezentat de presă ar fi că procurorul Ţuluş este cercetat penal în cadrul anchetei declanşate după apariţia a înregistrărilor cu Kovesi. Pe de altă parte, jurnaliștii de la site-ul Luju.ro scriu, citând surse, că solicitarea de revocare vine în contextul în care Laura Codruța Kovesi s-ar fi temut că cei doi procurori i-ar face oricând un dosar penal.

Cum explică DNA revocarea celor doi procurori

Oficial, DNA transmite ca “s-a apreciat că aceștia nu mai îndeplinesc condiția bunei reputații pentru a fi procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, așa cum rezultă din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 328 din 24 august 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii.”

În ce-o privește pe procuroarea Mihaela Moraru Iorga, DNA spune că revocarea ei a fost cerută dupa ce aceasta “nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului șef al Secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate.”

Joi, procurorul general a aprobat încetarea delegării lui Moraru din funcția de procuror șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico – financiare din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de coruptie, menționează DNA.

Revocarea lui Doru Țuluș a fost cerută, oficial, pentru “existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile.”

Tot joi, procurorul general a aprobat încetarea delegării lui Doru Țuluș din functia de procuror șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

România TV a prezentat recent înregistrări bombă cu șefa DNA, care arată cum înțelege aceasta să-și îndeplinească atribuțiile. Ulterior, a început vânătoarea în DNA pentru depistarea “vinovatului” de apariția înregistrărilor. (cotidianul.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *