Cultura

LUMINATIE – Pregatiri pentru Ziua Mortilor. Preturile la florile de toamna, candele si coronite, accesibile pentru orice buzunar

Chiar daca mai sunt aproximativ doua saptamani pana la Luminatie, zi in care maramuresenii ii comemoreaza pe cei dragi plecati din aceasta lume, magazinele se aprovizioneaza deja cu flori de toamna, coronite si candele. Pretul acestora sunt pentru orice buzunar, cel al crizantemelor variind in functie de sortiment. De asemenea, complexitatea coronitei face diferenta si la pretul pe care sunt dispusi baimarenii sa il lase la casa de marcat.

Ziua Mortilor sau Luminatia. Indiferent sub ce denumire este cunoscuta, ziua de 1 noiembrie este celebrata de crestini din multe tari ale lumii. In Maramures, in aceasta zi, oamenii ii comemoreaza pe cei dragi, plecati din aceasta lume. Si de fiecare data, de Luminatie, cimitirele sunt pline de flori, coronite sau candele aprinse. Chiar daca mai sunt aproximativ doua saptamani pana la aceasta comemorare, magazinele si florariile din Baia Mare se aprovizioneaza deja cu cele necesare.

“Ofertele pe care le avem pentru baimareni sunt crizantemele, la pret sunt undeva de la 3 lei pana la 6 lei. La fir ma refer. La ghiveci avem crizanteme cu preturile cuprinse intre 5 si 30 de lei. De asemenea, avem si mai multe modele de coronite. Preturile acestora variaza intre 15 lei si 60, 70 de lei”, a spus Laura Lupse, administratorul unei florarii din Baia Mare.

Chiar daca oferta deja este la indemana baimarenilor, cel mai probabil acestia vor cumpara florile de toamna, coronitele si candelele la finalul lunii.

“De obicei, vanzarile pentru Luminatie incep de prin 27-28 octombrie avand in vedere ca Ziua Mortilor are loc in 1-2 noiembrie”, a mai adaugat Laura Lupse.

Fata de anul trecut, preturile pentru crizanteme, candele sau lumanari vor ramane neschimbate, spune administratorul unei florarii din Baia Mare.

Sursa: Simona Vasiac