Afaceri - Economic

LOCURI DE MUNCA – Proaspetii absolventi, atractia firmelor prezente la targul de joburi din Baia Mare (VIDEO)

FOTO: Targ de joburi in Baia Mare (c) eMM.roVezi VIDEO
Tinerii sunt la mare cautare in cadrul targului de joburi care se desfasoara astazi si maine, 16-17 iulie, in Baia Mare. Spre deosebire de alte manifestari de gen, cand absolventii erau ocoliti din cauza lipsei de experienta, acum agentii economici au aratat ca sunt dornici sa incadreze in munca persoane care abia si-au finalizat studiile. Mai putine oferte exista, in schimb, pentru persoanele trecute de prima tinerete. Chiar daca au experienta, acestea reusesc foarte greu sa atraga atentia firmelor.

Peste 100 de posturi vacante au fost oferite, astazi, in cadrul targului organizat la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. Actiunea, intitulata „Meseria-bratara de aur”, va continua si maine in intervalul orar 9.00 -14.00, cu o oferta diversificata. Firmele cauta angajati potriviti pe posturi de ingineri sau manageri, dar se ofera joburi si in centrele de copiere, in domeniul asigurarilor sau pe segmentul vanzarilor si alimentatiei publice.

„Au fost inca de la deschidere foarte multe persoane care ne-au calcat pragul. Important e rezultatul cate persoane au fost angajate sau cate persoane si-au depus CV-ul. Sunt oferite in jur de 115 locuri de munca, in diferite domenii: de la constructii, calculatoare, asigurari, comert, servicii de publicitate, agent vanzari, iar nivelul de calificare e diferit”, a declarat managerul de proiect, Pusa Jacob. 

FOTO: Targ de joburi in Baia Mare (c) eMM.roAngajatorii s-au declarat incantati de modul in care a decurs actiunea si spun ca au primit foarte multe CV-uri pe care urmeaza sa le analizeze. Multi patronii au precizat ca pentru tinerii absolventi au in vedere cursuri de instruire dupa incheierea contractelor de munca. Ei sunt avantajati de faptul ca, odata cu angajarea tinerilor beneficiaza si de subventii lunare cuprinse intre 500 si 750 de lei.

„Lumea a fost foarte interesata, mai ales in domeniul nostru. Am avut o sumedenie de CV-uri pe care le-am strans si le voi introduce in baza de date. Sunt persoane potrivite mai ales pentru functia de lucrator comercial si casier. Mai ales cu tineri, in mod deosebit, tineri care sunt dornici sa lucreze sa faca si scoala in acelasi timp sunt candidatii preferati de noi”, a mentionat unul dintre angajatori, Simona Fodor.

A fost lumea interesata sa se angajeze, au fost mai mult tineri.Sunt posturi pentru care nu cerem experienta tocmai pentru ca facem noi instruire la locul de munca”, a adaugat un alt angajator, Kinga Szabo Radulescu.

Tinerii au aratat ca s-au simtit oarecum avantajati la acest targ de joburi, chiar daca nu au experienta. Majoritatea dintre ei si-au exprimat speranta ca vor reusi sa se angajeze dupa interviurile avute astazi cu reprezentantii firmelor maramuresene. „Prinde bine pentru cei care au terminat liceul ca si noi. Sunt destule oferte de munca si sper sa gasim si noi. Am auzit ca tineretul este cel promovat mai mult”, a explicat una dintre participante, Andreea Maxim

In schimb, cei trecuti de 40 de ani au marturisit ca nu sunt cautati pentru angajare, iar asta nu doar la acest targ de joburi. „E greu, in primul rand pentru ca se cere limita de varsta, primeaza tineretul. Eu am un baiat in clasa a XII-a la Colegiul Gheorghe Sincai, dupa 40 de ani deja parca nu-ti mai da asa credibilitate, chiar daca esti profesionist in domeniul in care ai lucrat , nu e foarte corect. Mi se pare cam greu”,a spus o baimareanca, Mihaela Gavrilas.

Targul de joburi derulat in aceste zile la biblioteca a fost inclus in cadrul proiectului „Iarba verde de acasa”, care este cofinantat din fonduri europene si prin intermediul caruia 435 de persoane aflate in cautarea unui job au urmat cursuri in diferite domenii. 

FOTO: Targ de joburi in Baia Mare (c) eMM.ro
Sursa: Camelia Tocaci