Turism

Locul din Maramureş care este unic în lume

În Maramureş există un loc unic în lume, numit Lacul Albastru. Aflat la poalele Munților Gutâi, la câțiva kilometri de Baia Sprie, în județul Maramureș, este unic pe glob, schimbându-și culoarea în funcție de anotimp și de lumina soarelui. Primăvara, lacul are culorile albastru deschis şi albastru închis.

În timpul verii, acesta devine verde închis, ba mai mult, uneori are reflexe de smarald. Toamna, Lacul Albastru devine verde închis și, uneori, chiar maro.

Potrivit specialiştilor, conținutul apei bogată în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină, conferă lacului o culoare verde-albăstruie care îl face unic.

Lacul Albastru este de origine antropică şi este amplasat într-o mică depresiune formată în urma surpării lucrărilor miniere de exploatare de pe filonul Domnişoara din anii 1919-1920. Lacul este de formă eliptică, aproape circulară, cu raza de 40-45 m şi o adâncime de 4 m. Bazinul hidrografic are suprafaţă redusă (6370 mp), apa provenind din precipitaţii şi mici izvoare ce provin din precipitaţiile infiltrate în lucrările miniere din versantul sudic al Dealului Minei.

Ca urmare a conţinutului de sulfuri din vechile excavaţii miniere, apa acumulată în lac are o culoare verde intens, uşor albăstruie, culoare determinată de prezenţa sulfatului de fier (0,3 mg/l) melanterit şi calcanit, este prezent de asemenea acidul sulfuric liber (7,8 mg/l), ceea ce face ca pH-ul apei lacului să fie de 4. Prin chimismul apelor sale, Lacul Albastru este unic în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *