Politica

LISTA VICEPRIMARI – Protocolul USL, incalcat la alegerea viceprimarilor de oras din Maramures

La vot - genericIn cele doua municipii din Maramures, protocolul USL pare functional, liberalii castigand functiile de primari, iar pentru functiile de viceprimari fiind sustinuti social-democrati (in cazul Baii Mari, al doilea post de viceprimar revenind UDMR). In schimb, in celelalte 11 orase din Maramures alianta politica USL scartaie, chiar si acolo unde detine majoritatea existand tensiuni, iar protocolul fiind ignorat atat de politicienii locali, cat si de cei din conducerile filialelor judetene ale PSD si PNL. In cele mai multe cazuri, viceprimarul a fost ales nu din randul partidului-partener din USL, ci din partidul caruia ii apartine primarul ales.

BAIA MARE. Primaria municipiului resedinta de judet a fost mentinuta in sfera de influenta a USL de liberalul Catalin Chereches (34 de ani), iar in urma negocierilor in posturile de viceprimari vor fi numiti Istvan Ludescher (UDMR) si Dumitru Matei (PSD), existand un consens cel putin declarativ la nivel organizatiilor care compun USL Maramures. Consiliul Local e format din 17 consilieri USL, 2 UDMR, 1 PDL, 1 UNPR, 2 PP-DD.

SIGHETU MARMATIEI. In Sighetu Marmatiei, liberalul Ovidiu Nemes (35 de ani), reprezentantul USL, a castigat functia de primar. Alegerea viceprimarului este preconizata in sedinta extraordinara a Consliului Local din 12 iulie. USL, avand majoritate absoluta in Consiliul Local (13 consilieri, restul apartinand formatiunilor PDL – 3, UDMR – 2 si PP-DD – 1), cel mai probabil va propune pentru functia de viceprimar un social-democrat, asa cum prevede protocolul PSD-ACD, acesta fiind Horia Scubli.

Acolo unde USL scartaie…

TAUTII MAGHERAUS. In Tautii Magheraus, primaria a fost castigata de reprezentatul USL, primarul in functie, social-democratul Anton Ardelean (56 de ani), PSD numind si viceprimarul, in persoana lui Dumitru Marinescu. Consiliul Local este format din 9 consilieri USL, 2 UDMR si cate unul de la PDL, PNT-CD, PER si PP-DD.

SEINI. Pentru primaria din Seini, USL nu s-a inteles nici macar asupra unui candidat comun, castigatoare fiind desemnata Gabriela Florica Tulbure (46 de ani) – PSD, tot social-democratii dand si viceprimarul (Vasile Bud). Componenta Consiliului Local este urmatoarea: PSD – 8, PNL – 5, UDMR – 2, PDL – 1, PP-DD – 1.

DRAGOMIRESTI. In lipsa unui consens, si la Primaria Dragomiresti cei din USL au fost contracandidati, liberalii avand castig de cauza prin Vasile Cosor (58 de ani), insa in Consiliul Local detin o majoritate fragila. Componenta Consiliului Local este urmatoarea PNL – 4, PSD – 3, PNT-CD – 2, PER – 2, PDL – 1, PP-DD – 1, iar viceprimarul va fi ales in sedinta Consiliului Local programata la sfarsitului lunii.

CAVNIC. USL a castigat Primaria Cavnic, prin Alexandru Dragos (56 de ani) – PSD, insa uniunea nu detine controlul asupra Consiliului Local, viceprimar fiind ales Vladimir Petrut (PP-DD). Consiliul Local este format din 5 consilieri USL, 5 PP-DD, 2 PDL, 2 Alianta Civica Maghiara, 1 Partidul Pensionarilor.

VISEU DE SUS. Social-democratul Vasile Coman “Varzaru” (53 de ani) a castigat Primaria Viseu de Sus din postura de independent, iar in functia de viceprimar a fost ales Grigore Ciolpan (UNPR), Consiliul local fiind format din 6 consilieri USL, 3 UNPR, 3 PDL, 3 PP-DD si 2 independenti. Din acestia, doi au fost invalidati, fostul primar Vasile Ciolpan si presedintele PSD, Adrian Filip (ales ca independent), ambii contestand decizia in contencios administrativ, o decizie in acest sens urmand sa fie luata in 24 iulie, la Tribunalul Maramures.

BAIA SPRIE. Un independent, Dorin Pasca (45 de ani), a castigat functia de primar in Baia Sprie, USL-ul fiind doar o uniune formala si aici, pentru ca, desi in aparenta detine majoritatea in Consiliul Local (cu 8 consilieri alesi – 6 de la PSD si 2 de la PNL), viceprimar a fost ales Ioan Marias de la PP-DD, partid care are doar 4 consilieri in forul din Baia Sprie, completat de 3 consilieri de la UDMR si 2 de la PDL.

SOMCUTA MARE. O situatie speciala se inregistreaza in Somcuta Mare, unde desi s-a votat de doua ori alegerea viceprimarului USL nu a ajuns la un consens. Liberalii, care au castigat functia de primar prin Florin Vasile Talos (38 de ani) – in aceasta localitate toate trei partidele din USL si-au nominalizat candidat la functia de primar -, vor si functia de viceprimar, desi au doar cinci consilieri locali, iar social-democratii au sase. Fostul viceprimar, Gheorghe Buda (PSD), a explicat situatia care ar demonstreaza conflictul din interiorul USL.

“Consiliul Local a fost constituit – sunt 6 de la PSD, 5 de la PNL, 3 de la PDL si 1 de la PC -, insa viceprimarul nu a fost ales. In prima faza au fost trei nominalizari: PSD m-a nominalizat pe mine, PNL pe Emil Maries. Si PDL a avut o nominalizare. La vot, eu am avut 7 voturi (PSD+PC), liberalul a avut cele 5 voturi (ale PNL), iar cel de la PDL a avut 3 voturi (de la democrat-liberali). In turul II, cei de la PDL si-au anulat voturile, iar noi am ramas la acelasi numar de voturi ca si prima data. Nimeni nu vrea sa cedeze, iar conducerile judetene nu vor sa se implice in solutionarea situatiei. Am inteles ca in trecut a mai fost o situatie similara in Maramures, cand sase luni n-au reusit sa-si numeasca viceprimar, sper sa nu se ajunga asa si in Somcuta. Chiar ieri am vorbit cu primarul, va convoca saptamana viitoare din nou Consiliul Local, dar nu stiu daca se va concretiza ceva”, a declarat Gheorghe Buda.

Acolo unde USL e in opozitie…

BORSA. Primaria Borsa a fost castigata de un candidat independent, Toader Mihali (34 de ani), iar majoritatea in Consiliul Local o detine Partidul Verde (10 consilieri, PDL – 3, USL – 6), asa ca nu a reprezentat o surpriza faptul ca, in sedinta de constituire a Consiliului Local, a fost ales viceprimar, cu 15 voturi din 16, Ion Sorin Timis de la Partidul Verde.

ULMENI. Fost taranist, actualmente progresist, Lucian Ioan Titus Morar (34 de ani), si-a conservat functia de primar al orasului Ulmeni si a format o majoritate in Consiliul Local din UNPR-UDMR-PDL, asigurandu-si astfel votul a cel putin 10 consilieri. In urma negocierii, UDMR a castigat functia de viceprimar, prin Stefan Vicsai, din Consiliul Local facand parte 3 consilieri USL si cate unul de la PP-DD si Partida Romilor.

TARGU LAPUS. Democrat-liberalii si-au mentinut functia de primar in Targu Lapus, prin Mitru Lese (55 de ani), dar si pe cea de viceprimar (Vasile Kraus), si detin 8 din cei 17 consilieri care alcatuiesc Consiliul Local, ceilalti apartinand urmatoarelor partide sau aliante: USL – 5, PP-DD – 3, UDMR – 1.

SALISTEA DE SUS. Democrat-liberalul Stefan Iuga (56 de ani) a ramas in functia de primar al orasului Salistea de Sus, iar PDL detine si o majoritate confortabila in Consiliul Local, cu 10 consilieri – USL are doar 5 consilieri.
Sursa: Catalin Vischi