Comunitate

LISTA – NOII CONSILIERI JUDETENI – USL va avea majoritate de vot in Consiliul Judetean Maramures (VIDEO)

Foto: Consiliul Judetean (c) eMaramures.roVezi VIDEO
ACTUALIZARE: Viitorul presedintele al Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, nu se va putea plange de lipsa de sustinere politica in forul administrativ pe care il va conduce. USL-ul, care l-a promovat in competitia electorala din 10 iunie, a obtinut aproape 60% din mandatele de consilier judetean, pentru perioada 2012-2016. Asta inseamna ca vicepresedintii consiliului vor fi desemnati din randul uniunii iar pe de alta parte, cel putin in teorie, proiectele executivului ar trebui sa treaca foarte usor de votul din plen.

Concurenta pe pozitiile de consilier judetean a fost de aproape 8 persoane pentru un loc, in contextul in care 457 persoane au figurat pe listele pentru alegeri. Rezultatele contabilizate de catre Biroul Electoral Judetean indica faptul ca Uniunea Social-Liberala a obtinut peste 51% din voturi. Pe locul doi, la Consiliul Judetean, s-a situat Uniunea pentru Maramures PDL+UNPR, cu aproape 20% din sufragii. Surpriza a constituit-o Partidul Poporului-Dan Diaconescu, care a intrunit circa 8% din preferintele electoratului maramuresean. Uniunea Democrata Maghiara din Romania a avut un rezultat sub asteptari, depasind cu greu pragul de 5 procente din totalul voturilor.

Dupa contabilizarea si impartirea voturilor pe formatiuni aproximativ 13% din sufragii au fost redistribuite, iar doua mandate suplimentare in Consiliul Judetean Maramures au revenit PDL. Astfel, USL are 20 de consilieri judeteni, din totalul de 34. PDL ii revin 9 mandate, in timp ce PP-DD si UDMR au ontinut 3, respectiv 2 locuri in forul administrativ judetean. Numarul final de alesi a fost stabilit in urma redistribuirii voturilor obtinute de catre formatiunile politice care au trecut peste pragul electoral de 5% necesar intrarii in Consiliul Judetean iar sanse de a obtine mandatele suplimentare au avut atat USL, cat si PDL. Numele membrilor va fi anuntat ulterior validarii rezultatelor, in functie de deciziile luate in interiorul partidelor si pe baza listelor de candidati prezentate in buletinele de vot.

Numele viitorilor consilieri judeteni, potrivit listelor de partid:
• Uniunea Social-Liberala (USL) – 20
– Calin Vasile Andrei Matei
– Emil Marinescu
– Eugenia Godja
– Francis Marinel Kovacs
– Anton Rohian
– Sorin Silviu Petean
– Gheorghe Simon
– Cornelica Ilea
– Gabriel Valer Zetea
– Ion Beuca
– Ana Lucretia Maria Moldovan
– Marinel Constantin Zoicas
– Calin Andrei Tuns
– Gheorghe Coman
– Lupu Horj
– Gavril Ardusatan
– Emil Vasile Muntean
– Vasile Ban
– Cosmin Ion Drulea
– Paul Andrei Hoban

• Uniunea pentru Maramures (PDL+UNPR) – 9

– Mircea Man
– Emil Ambrus
– Viorel Pana
– Cristian Corin Chereches
– Ioan Balan
– Gheorghe Barlea
– Vasile Timis
– Alexandru Deac
– Toader Stetcu

• Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD) – 3
– Pamfil Cristea
– Ioan Costiuc
– Toader Dunca

• Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) – 2
– Gyongyike Bondi
– Mihai Kokenyesdi

Noul Consiliu Judetean isi va intra in drepturi luna viitoare
“Cei care sunt astazi pe listele USL vor fi cu siguranta validati. Ramane de vazut daca va fi vorba de 21 sau de 20 de reprezentanti ai uniunii in Consiliul Judetean. Potrivit protocolului, cele doua functii de vicepresedinti revin PSD. Asteptam validarea rezultatelor si sa vedem exact numarul de consilieri judeteni pe care ne bazam. Important este ca Zamfir Ciceu va avea o majoritate solida pe care sa se bazeze”, a comentat purtatorul de cuvant al PSD Maramures, Gabriel Zetea, care se numara intre viitorii consilieri judeteni, inainte de anuntarea rezultatelor finale.

Pe formula de 20 de consilieri USL, PSD detine cele mai multe pozitii ocupate, avand pe locurile eligibile 10 membri de partid. PNL are alte 9 dintre mandatele uniunii, in timp ce PC ar ocupa o singura pozitie in for. In cazul democrat-liberalilor, Alexandru Deac si Toader Stetcu sunt cei care au intrat in consiliu avand in vedere ca redistribuirea a fost favorabila PDL.

Reprezentantii actualei opozitii – PDL + UNPR – pregatesc o analiza in vederea stabilirii viitorilor alesi judeteni. Democrat-liberalii ar trebui sa cedeze doua locuri eligibile UNPR, potrivit protocolului Uniunii pentru Maramures, sub sigla careia s-a candidat la Consiliul Judetean. “Vom avea 7 sau 8, inca nu sunt toate datele centralizate. Cred ca in aproximativ 25 de zile incepand de astazi vom avea si investirea. In privinta consilierilor, urmeaza ca saptamana aceasta sau saptamana viitoare sa avem o sedinta a Biroului Permanent Judetean, in cadrul careia se va face o analiza. Se va tine cont de implicarea in campanie si de voturile aduse de fiecare pe zona sa de responsabilitate”, a explicat, pentru eMaramures, secretarul executiv al organizatiei judeten a PDL, Gheorghe Marian.

In 2008 structura Consiliului Judetean Maramures era formata din 12 consilieri PNL, cate 10 alesi PSD si PDL, respectiv doi membri din partea UDMR.
Sursa: Larisa Cordea